Jump to content

Minden energiaigényt ki tudnának elégíteni a szélerőműparkok

2019. 10. 29. 10:00

A szélerőműparkok telepítése a világ legjobb tengeri területeire, több mint elegendő tiszta energiát biztosítana a globális villamosenergia-igény kielégítéséhez – számoltak be a tanulmányukban a Nemzetközi Energiaügynökség kutatói.

Kulcsfontosságú a fosszilis tüzelőanyagokat megújuló energiaforrásokkal helyettesíteni ahhoz, hogy teljesüljön a világszerte elfogadott cél, mely szerint az átlagos hőmérsékleti emelkedést 2 Celsius-fok alá kell csökkenteni még ebben az évszázadban. Az új szélturbina-technológia, valamint a szélerőművek csökkenő telepítési és üzemeltetési költségei lehetővé teszik a zöldenergiaforrásban rejlő lehetőségek kiaknázását – írja a Daily Mail.

A szélenergia trillió dolláros üzletté válhat

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a tengeri szélerőműparkok használatának kiterjesztése mintegy 5–7 milliárd tonnával csökkentheti a globális energiaipar szén-dioxid-kibocsátását. Az első tengeri turbinákat 1991-ben telepítették Dániában, amely tavaly az északi ország villamos energiájának 15 százalékát termelte.

A tengeri szélerőművekből előállított energia csupán a világ globális villamosenergia-termelésének 0,3 százalékát teszi ki – írja az IEA a tengeri szélenergiáról készült eddigi legátfogóbb tanulmányában, hozzátéve: a jelenlegi és a javasolt politikák alapján azonban a tengeri szélenergia-kapacitás a következő két évtizedben a 15-szörösére fog növekedni, így trillió dolláros üzletté válhat.

Az elmúlt évtizedben a technológiai innováció két fő területe formálta át az energiaipart azáltal, hogy jelentősen csökkentette a költségeket: a palaforradalom és a fotovoltaikus napelem rendszer. A tengeri szélenergiában ott rejlik a lehetőség, hogy nagymértékű költségcsökkentéssel csatlakozzon hozzájuk” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Tavaly rekordot döntött a szén-dioxid-kibocsátás

Miközben az átmenet a megújuló energiaforrásokhoz napról napra hangsúlyosabb szerepet kap a politikában, a kapcsolat az éghajlati ambíciók és a valós kibocsátási tendenciák között egyre távolodik. Az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2018-ban történelmi magasságokba emelkedett.

Tavaly több mint 4 milliárd dollárba került az egy gigawatt teljesítményű tengeri szélenergia-projekt felépítése – beleértve az energia továbbítását a partra. Az IEA jelentése szerint ez a költség várhatóan több mint 40 százalékkal csökken az elkövetkezendő tíz évben.

 
(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)