Jump to content

Vízhiány lehet Angliában 25 év múlva

2019. 03. 26. 01:01

Nem lesz elég víz a szükségletek kielégítésére Angliában 20-25 év múlva, az országnak "a szomjúság fenyegetésével kell szembenéznie" az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint.

James Bevan a The Waterwise Project vízvédelmi szervezet éves konferenciáján beszélt arról, hogy a globális felmelegedés és a népességnövekedés vízhiányt eredményezhet az országban.

"Kevesebb vizet kell használnunk és azt is hatékonyabban" - idézte Bevant a BBC hírportálja.

Nagyjából 20-25 év múlva Anglia "eléri a halál torkát, vagyis azt a pontot, amikor már nem lesz annyi víz, amennyire szükség lenne", ha addig nem változtatnak a dolgokon - hangsúlyozta beszédében.

Angliában egy átlagos ember napi 140 liter vizet fogyaszt. Bevan és a Waterwise szerint legfeljebb száz litert lenne szabad elhasználni naponta.



"Az elmúlt néhány évtizedben gyökeresen megváltoztak a dohányzási szokásaink, hiszen régebben szinte mindenki füstölt. Biztonsági övet sem viselt senki, mára ebben is változtunk. Két év alatt a műanyaggal kapcsolatos magatartásunk és átalakult. Azt akarjuk, hogy a vízpazarlás a társadalom szemében olyan legyen, "mintha füstöt fújnának egy kisbaba arcába vagy műanyag zacskókat dobálnánk a tengerbe" - mondta.

A víztakarékossági teendők listáján szerepel az áttérés a kevés vízzel öblítő illemhelyekre, a kádfürdő felváltása rövid zuhanyozással, víztakarékos zuhanyfejek és mosógépek használata, vízfolyatás nélküli fogmosás, mosogatás csak telipakolt géppel, valamint a gyep locsolásának befejezése.

"Ha 2050-re sikerül fejenként átlagosan napi 100 literre csökkenteni a vízfogyasztást, akkor további húszmillió embernek elegendő vizünk lesz anélkül, hogy a környezettől többet vennénk el" - mutatott rá James Bevan.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)