Jump to content

A Skandináv környezetvédelem

2017. 08. 07. 08:00

Amikor a Skandináv környezetvédelemről beszélünk fontos tudnunk hogy az Észak-európai emberek rendkívül tudatosak és nagy mértékben figyelnek a környezetvédelemre. Mindig előre gondolkodnak, hogy mik azok a céltudatos lépések amikkel megelőzhetik a nagy mértékű környezet szennyezést országaikban. Dánia nem csak a szélenergia felhasználásban tölt be vezető szerepet, de az ország közlekedési infrastruktúrája is kiválló.

A bicikli használat kultúrája

Az első dolog, ami mindenkinek eszébe jut a Skandináv országok kultúrájáról, az nem más mint a nagy múltra visszatekintő kultúra a bicikli használat terén. A legtöbb ember autó helyett biciklivel közlekedik mindenhova, legyen az egy bevásárlás, kirándulás de még egy reggeli munkába menetel is egy hideg, esős esetleg havas reggelen.

A legtöbb ember nemcsak a környezetvédelem miatt, hanem leginkább a szabad érzés és az egészség megörzése miatt kerékpározik mindenhova. A legtöbb nagyvárosban különböző cégek óriásplakátokon reklámozzák termékeit, mialatt a biciklivel való közlekedésre hívják fel a figyelmet. Így próbálják elérni, hogy minél több ember használjon biciklit a mindennapi életben, hiszen ezzel tisztább és élhetőbb városok alakulhatnak ki szerte a világon.

Újrahasznosító központok

Dániában rengeteg újrahasznosító központot nyitottak az elmúlt években, amik nagy mértékben segítik a környezetvédelmét. A műanyag vizes palackoktól kezdve a dobozos sörön át a különböző konzerv dobozokig minden nagy közértben és szupermarketben van egy kihelyezett autómata, ahol vissza lehet váltani a termékeket. Minden visszaváltott darabért pár korona jár, ami a környezetvédelmen kívül egy másik indok, hogy miért vigyék vissza a dobozokat az ott élők.  A legtöbb skandináv cégnél mint például a Trendhimnél  is nagy mértékben figyelnek a környezetvédelemre.

Az első és legfontosabb, hogy külön gyüjtik a papír szemetet, az étel maradékot, a műanyag flakonokat de még üditős dobozokat is. Ezzel a módszerrel sokat segítenek a környezetvédelemben és a szemetek elszállítása is sokkal könnyebb ezzel az eljárással.

Az elektromos autók népszerűsége

Egy 2015-ben hozott törvény szerint semmilyen elektomos autóra sem adót sem parkoló díjat nem kell fizetni Dániában. Természetesen ennek hatására egyre többen vásárolnak elektomos autót, ami nagy százalékban csökkenteni a levegő szennyezését.

A sok pozitív és példamutató környezetvédelmi szokás mellett azonban fontos megemlíteni, hogy Dániában rengeteg ruha szemetet halmoznak fel az ott élő emberek. Egy egyszerű, pamut pólónak az előállítási költsége 22 korona, ami nagyjából 880 forintnak felel meg. Azon kívül, hogy ez egy elég magas összeg azt is tudnunk kell, hogy egy Dán ember nagyjából 16 kilógram ruhát használ el egy évben, ami valljuk be nem kevés.

A dán környezetvédelmi miniszterelnök szerint mindenki tud olyat tenni, amivel elősegíti, hogy védjük a környezetetünket, mint például, hogy igyekszik minőségi ruhákat vásárolni, amiket hosszabb ideig tud hordani, ezzel nem halmozva fel annyi ruha szemetet.

A másik lényeges dolog, hogy Skandnáviában a lehető legkevesebb területet építik be az országokból, így a legtöbb autó pálya is kizárólag kétszer két sávbol áll.

Azon kívül, hogy évek óta a Skandináv országok számítanak legboldogabbaknak a világon, a környezetvédelemre is ugyanolyan nagy hangsúlyt próbálnak fektetni, mint a boldogságukra.

(Forrás: Szerkesztőség)