Jump to content

Meleg télen? Nem túl jó...

2016. 07. 27. 02:12

Sokan szeretik a szokatlanul enyhe, meleg időt a hideg télen, ám akadnak olyanok, akik azt mondják: az a jó, ha az évszaknak megfelelő az időjárás. Több szempontból is utóbbiaknak van igazuk.

Az utóbbi években/évtizedekben egyre gyakoribb, hogy az időjárás szélsőségesen nyilvánul meg. Ilyen például, ha nyáron a hetekig tartó tikkadt meleget késő őszi hűvös váltja, vagy a szárazságot özönvíz. Ugyanakkor a tél sem kivétel a szélsőséges változások alól. Idén már megéltük, hogy mínusz tíz Celsius fok alá süllyed a hőmérő higanyszála, majd még ugyancsak az év leghidegebb hónapjában kellemes tavaszi időt tapasztaltunk. Volt szárazság, hó, eső, ónos eső.

Amellett, hogy ezekre a hirtelen változásokra, kilengésekre nem könnyű a gyakorlatban, a mindennapi életben felkészülni, az egészségünknek sem feltétlenül kedvez a dolog.

Ott vannak például a frontérzékenyek, nincsenek kevesen azok, aki a meleg és hidegfrontok váltakozását megérzik, megszenvedik. Az enyhe fejfájástól a komolyabb szervi panaszig széles skálán terjed az ő problémájuk, amelynek a mostanában tapasztalható időjárási helyzet remekül megágyaz.

A migrénnel küszködőknek komoly kihívás a szélsőséges és gyakori változás. Az asztmások szintén többet szenvedhetnek ilyenkor, és vannak, akik különböző intenzitású ízületi fájdalmat éreznek.

Hazánkban rengetegen küzdenek szív és érrendszeri problémákkal, az ő szervezetük nehezebben alkalmazkodik, akár nagy hideg, akár óriási hőség áll be.

A téli meleg, nyári hideg gyakran a természet folyamatait is negatívan befolyásolja, emellett alaposan megnehezíti a növénytermesztést és az állattenyésztést. Ezek szintén rosszul érintik az embert, aki ugyan alkalmazkodó, de az alkalmazkodásának ára van.