Jump to content

Kapacitásbővítés a hőszigetelőanyag európai piacán

2021. 12. 14. 11:27

Az általános alapanyag-hiány, a koronavírus hatásai, az építőanyagok iránti élénk kereslet, a megakadó ellátási láncok és különösképpen a világszintű szállítmányozási nehézségek európai szinten is logisztikai problémákat és áruhiányt generáltak – sok más termék mellett a hőszigetelő anyagok piacán is. (X)

 

Az energiatakarékos épületek iránti növekvő igény és az építési piac európai szintű bővülése miatt, az európai, és egyúttal a magyar piac minél stabilabb kiszolgálása érdekében, a tető hő- és vízszigeteléséhez, illetve a zöldtetők kialakításához építőanyagokat kínáló Paul Bauder GmbH & Co történetének legnagyobb volumenű beruházásáról döntött. Az elkövetkező öt évben, több országban tervezett kapacitásbővítések összértéke a 100 millió eurót is meghaladja.

Mind az új építések, mind pedig a felújítások esetében a magas minőségű és energiahatékony épületburok elengedhetetlen épületállományunk szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében. A stuttgarti székhelyű tetőrendszer-gyártó vállalkozás tulajdonosai optimisták: megoldásaik jelentősen hozzájárulnak az európai épületállomány szén-dioxid kibocsátásának fenntartható csökkentéséhez. A fejlesztések elsődleges célja az ellátásbiztonság megerősítése. „Célunk továbbá az is, hogy szakmánkon belül Európa legvonzóbb munkaadója legyünk.” – tette hozzá Tim Bauder ügyvezető.

Az új üzemek erőforrás- és energiahatékonyság szempontjából a legmodernebb gyártástechnológiákat alkalmazva, a legszigorúbb elvárásokat is teljesíteni fogják. A szükséges elektromos energiamennyiség döntő többségét saját napelempark fedezi majd, a gyártási hulladékok nagyrészt újrahasznosításra kerülnek, az egyéb kibocsátások minimalizálása pedig piacvezető technológiák alkalmazásával valósul meg.

A németországi, illetve az ausztriai gyártó üzemekben megvalósuló fejlesztések és egy új gyár építése Franciaországban közel 200 új munkahelyet teremtenek. A magyar piacon a szigetelőanyagok értékesítési szervezetének bővítése szerepel a tervek között.

A beruházások célja a PIR keményhab, bitumenes és műanyag vízszigetelő lemezek, illetve bevonatszigetelések gyártását érinti: a meglévő gyártósorok kapacitásbővítése mellett mindez teljesen új gyáregységek építését is jelenti.

Gyárbővítések Németországban és Ausztriában

Schwepnitz (Németország, Sachsen)

A Schwepnitzben működő, magas minőségű FPO vízszigetelő lemezeket termelő gyáregységben a második gyártósor áll üzembe, ezzel a vállalat a jelenlegi kapacitását megduplázza. Ezen a telephelyen már korábban megindult egy új PVC gyártósor felépítése is. Ezek befejeztével Schwepnitzben Európa legnagyobb kapacitású és legmodernebb egyrétegű vízszigeteléseket előállító gyára fog működni.

Bruck an der Leitha (Ausztria, Alsó-Ausztria)

Ausztria és Közép-Európa piacainak növekvő igényeit kielégítendő, a meglévő üzemépületben a második bitumenes gyártósor is elindul. Mivel ezen országokban a PIR keményhabok jelentősége is töretlenül növekszik, új gyártócsarnok építésével e korszerű hőszigetelések gyártása Bruck-ban is megkezdődik. 

 

Landsberg (Németország, Sachsen-Anhalt)

A bevonatszigetelések termékkörének várakozáson felüli népszerűsége miatt, a vállalat külön gyártóberendezés és laboratórium létesítése mellett döntött landsbergi telephelyén. Itt a jövőben PU alapú bevonatszigetelések gyártása zajlik majd.

Gyárépítés Franciaországban

Drusenheim (Franciaország, Elzász)

A PIR keményhabok és bitumenes vízszigetelések iránti kereslet Dél-Németországban, Franciaországban és Svájcban egyaránt bővül. Emiatt az elzászi Drusenheimben a cég új üzemet épít, mindkét termékkör gyártására. Ezzel az említett régiókban a szállítási távolságok jelentős mértékben rövidülnek.

Bővebb információ: www.bauder.hu

(Forrás: Szerkesztőség)