Jump to content

A pécsi hőerőmű egykori hulladékának hasznosíthatóságát vizsgálják

2021. 03. 27. 09:57

A korábban széntüzeléssel működő pécsi hőerőműben keletkezett és a baranyai megyeszékhely belvárosának közelében egykor elhelyezett pernye hasznosítását vizsgáltatja Pécs önkormányzata.

A helyhatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti, hogy 1961 és 1970 között a pécsi hőerőmű melléktermékeként keletkező úgynevezett híg zagyot a belváros és a déli városrész között, mintegy 43 hektáros területen helyezték el. A nedves pernyét nagy gátakkal határolt medencékben gyűjtötték, majd az anyag kiszikkadását követően egy rekultiváció részeként a medencéket egy méter vastag termőfölddel borították be. Azóta bokros-fás növényzet alakult ki a Balokány és a Tüskésrét városrész közötti területen.

A közlemény szerint egy pécsi cég áprilistól próbafúrásokat végez a területen, hogy megállapítsák, a tározókban lévő, nyolc méternyi mélységben felhalmozott, 3,5 millió tonnányi pernye hasznosítható-e valamilyen módon. Erre az anyag vegyi összetétele adhat választ.

Jó esetben a por állagú ipari mellékterméket útépítéseknél, illetve az építőanyag-gyártásban, cement- és betongyártásban lehetne hasznosítani.

A kutatás eredményét bemutató vizsgálati jelentés várhatóan május végén készül el - jelezték a közleményben.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)