Jump to content

Etikus fröccsöntő: Magyarország még sokat fejlődhet a műanyag-hasznosításban

2020. 12. 22. 21:10

Több ezerféle műszaki műanyag létezik ma már, de az emberiségnek meg kell tanulnia használni azokat. Ha a műanyagot fémekkel kellene helyettesíteni, az sokkal körülményesebb és bonyolultabb folyamatokat eredményezne a hétköznapokban is. Kancsár Zoltán „etikus fröccsöntő” szerint van még hova fejlődnie Magyarországnak a műanyagok újrahasznosításában.

Ennek egyik leghatékonyabb módszere a fröccsöntés, ami gyakorlatilag hulladékmentes feldolgozást biztosít.

Néhány évtizeddel ezelőtt még hallani sem lehetett arról, hogy létezik jó és rossz műanyag, az egyetemeken is csak a különböző típusokról és azok hasznáról tanultak a hallgatók. A világ mára odáig fejlődött, hogy több ezerféle műszaki műanyag található a piacon, melyekkel elsősorban az autóipart szolgálják ki.

Kancsár Zoltán, a Mould Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a műanyagokat alapvetően két nagy csoportra lehet osztani: a hőre keményedő (ide tartozik például a bakelitlemez vagy a régebbi gyártású telefonok burkolata), illetve a hőre lágyuló műanyagokra – ide sorolhatóak az újrahasznosítható műanyagok.

„Ezekből újra termék lehet, mást lehet belőlük gyártani és nem szükséges az egész láncolatot kőolajból újra előállítani. A fröccsöntésnek nagy előnye, hogy gyakorlatilag hulladékmentes feldolgozást biztosít a hőre lágyuló polimerek plasztikus alakadása révén, a termék pedig újra feldolgozható marad. Ezzel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az egész folyamat fenntarthatóbb és gazdaságosabb legyen”  – mondta a műanyagfeldolgozó technológus.

Tévétalp műanyag granulátumból

A magát etikus fröccsöntőnek tartó Kancsár Zoltán sajnálja a műanyag poharakat, amelyekből valaki egyszer iszik, aztán eldobja. Annak ellenére, hogy fillérekbe kerül, olyan pazarlásnak érzi ezt, ami nem fér bele napjaink környezeti válsága mellett.

„Édesapám az 1980-as években kezdett el fröccsöntéssel foglalkozni, de akkor még nem volt ennyi variáció, ő egyszerűen műanyagot gyártott, ami nagy tudásnak számított. Később én döntöttem úgy, hogy legyen ez a technológia a fő tevékenységünk. Nálunk műanyag granulátumból készülnek a termékek, az egy fröccsöntő gépen jut el az öntőformába, ott nyeri el a végső alakját” – mondta a cég ügyvezetője.

A vállalat televízió-alkatrészeket, így talpat és csatlakozófedeleket, valamint többször használatos tányérokat, poharakat, valamint egy bányákban használt szállítószalag-görgőket gyárt. Utóbbi ráadásul egy magyar szakember nevéhez fűződik.

A műanyaggal tudni kell együtt élni

A műanyagokat folyamatosan fejlesztik világszerte. Kancsár Zoltán szerint sokan átoknak vélik, de áldás is egyben, mert ha nem lennének műanyagok, akkor fémekkel kellene helyettesíteni, ami sokkal bonyolultabb és körülményesebb folyamatokat eredményezne a hétköznapokban.

A műanyagfeldolgozó technológus arról beszélt, a termékek kiválasztásánál sok esetben nehéz válogatni, mert televízió például nem készül fából. Ezzel együtt mindenkinek azt tanácsolja, érdemes a minőségre odafigyelni, mert ha egy termék évekig szolgálja a használóját, az már pozitív dolog.

 

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)