Jump to content

VAKT: egy jól működő példa a blockchain alkalmazására az energetikában

2019. 02. 26. 15:07

Az Egyesült Királyságban tavaly decemberben a Deloitte közreműködésével létrejött a VAKT, egy blockchain-alapú kereskedési platform, amely hatékonyabbá teszi az energiatermékek kereskedelmét, és amely már tizenkét globális vállalatból áll. A szervezet fő missziója az energiaszektor ügyleteinek blokkláncra migrálása, az energiaszektorban elterjedt papíralapú dokumentáció okos szerződésekre cserélése, az adatminőség javítása, a biztonság növelése és az elszámolások gyorsítása, ezáltal csökkentve a szektor szereplőinek költségeit.

Több kiemelt jelentőségű, az energetikai vállalatok működését alapvetően átalakító trend zajlik jelenleg a világban, amelyek már a közeljövőben jelentős kihívás elé állíthatják az energiaszektort. Ezen jelenségek közül a Deloitte három fő trendre hívja fel a figyelmet: a napelemek árának csökkenése, ipari konvergencia és a digitalizáció.

A napelemárak tartós csökkenésével létrejöttek a „prosumerek”

Habár a napelemek ára az elmúlt években is meglehetősen gyorsan csökkent, ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik. A fotovoltaika (PV) egyre jövedelmezőbbé válik, még Magyarországon is elfogadható profitot termelnek azok a háztartások, amelyek a házuk tetőzetére telepítenek fotovillamos berendezést. A napelemekkel villamos energiát állítanak elő, és a korábbi fogyasztásuk 30, 50 vagy akár 80 százalékát is meg tudják takarítani. Az így alkalmazott technológiai megoldás révén egyre több ügyfélből válik termelő is, azaz „prosumer”.

Ipari konvergencia

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a „mérő mögötti” energiával kapcsolatos tevékenységek végzése a közműszolgáltatókon kívül más kezébe kerüljön. Az utóbbi időben azonban új versenytársak jelentek meg ebben az ágazatban is. A Google, az Apple és más óriásvállalatok jelenlétén túl már az autógyártók is beléptek az energetikai piacra és új termékeket, valamint szolgáltatásokat kínálnak az ügyfeleknek.

Digitalizáció

"A digitalizációval igazán látványos átalakulást akkor lehet elérni, ha cégeken átívelő, egymással összefüggő folyamatok újragondolását tűzzük ki célul. A létező technológiai megoldások (köztük a blokklánc) jelenleg is sokféle lehetőséget adnak az üzleti hatékonyság növelésére. A kihívást jelenleg a cégek közötti közös gondolkodás és együttműködés kialakítása, a közös érdekek megtalálása, a problémakör pontos definiálása és a szabályozói környezet átalakítása jelenti"– mondta Marton Károly, a Deloitte blockchain alapú üzleti megoldásokért felelős vezető menedzsere.

"Tapasztalataink szerint a legtöbb nagy ügyfelünknél folyamatban van valamilyen digitális átalakulási terv, és a digitalizációra több különböző szempontból tekintenek. A digitális átalakulás általában az új technológiák belső alkalmazását jelenti az elsődleges üzleti tevékenységet elősegítő rendszerek átalakításának céljából, ezért arra van igazán szükségük, hogy az új technológiák segítségével csökkentsék a költségeket" tette hozzá Mező Csaba, a Deloitte Magyarország energiaszektorának vezetője.

Említésre méltó, formabontó kezdeményezés az iparágban a VAKT platform, amely egy olyan digitális tranzakciós platformmá kíván válni, amely világszerte átalakítaná az olajüzletágat. A VAKT egy immáron tizenkét globális vállalatból álló konzorcium: hat integrált energiaipari vállalat (Shell, BP, Equinor, Reliance Industries, Total, Chevron), három kereskedelmi cég (Koch, Gunvor, Mercuria) és három bank (Societe Generale, ING and ABN Amro) tagja.

A VAKT esetében egy teljes értéklánc szereplői, olajtársaságok, független energiakereskedők és bankok fogtak össze, hogy hatékonyabb, költségcsökkenést eredményező megoldást hozzanak létre az egymással összefüggő profittermelő folyamataikra, és amely egy nagyszerű példa arra, hogy a digitalizáció hogyan alakíthatja át a már meglévő iparágak szereplőinek egymás közötti és cégen belüli folyamatait. A rendszer megálmodóinak világos céljai voltak, azaz az informatikailag biztonságos, utólag nem megmásítható, teljes mértékben visszakövethető tranzakciók rögzítésére legyen alkalmas a szereplők között; a papír alapú dokumentáció minél nagyobb arányú kiküszöbölése, a felek közötti „egy igazság megteremtése” és így az adminisztráció hatékonyabbá tétéle; valamint a finanszírozás hatékonyabbá tétele a kockázatkezeléshez szükséges adatok közvetlen és transzparens elérésével.

A blokklánc, mint mögöttes technológia éppen a fenti célok támogatására alkalmas eszköz, a kialakított platform példája pedig segítheti a hazai energiaszektor szereplőit is a közös gondolkodásban. 

"A VAKT esetében a Deloitte tanácsadói segítettek a piacra lépés stratégiájának kialakításában, az öko-rendszer fejlesztésében, a piaci működés támogatásában, valamint harmadik feleknek a platformon keresztül történő tranzakciókban. Büszkék vagyunk arra, hogy a Deloitte lehetőséget kapott rá, hogy a vezető globális vállalatok konzorciumával együtt dolgozzon annak érdekében, hogy áttörő innovációt hozzon létre egy ilyen méretű és jelentőségű iparágban" – tette hozzá Mező Csaba.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;Delioitte | Kép: pixabay.com)