Jump to content

Energiatárolók – Küzdelem a pazarlás ellen

2018. 10. 27. 09:00

A helyi energiatárolók és a gépek közötti M2M-technológia is segíthet az áramszünetek elkerülésében, és ami a legfontosabb, lehetővé teszi az energia okos beosztását, így elkerülhető az áram felesleges használata.

A Moixa Technologies által fejlesztett Maslow energiatároló-rendszer napközben napelemekkel tölti magát, éjszaka pedig hálózatról nyeri a kedvezményes tarifájú áramot. Így a háztartásoknak nem kell éjszaka drágábban visszavásárolniuk a szolgáltatóktól a napközben a kollektoraik által termelt áramot, hanem „félretehetik”, amit maguk termeltek. A rendszer ráadásul áramszünetre is fel van készítve: a létfontosságú eszközöket ilyenkor biztonsági mellékforrásból látja el - írja az m2mzona.hu

A brit gyártó korábbi kimutatása szerint évente 1000 milliárd kWh energia veszik kárba a korszerűtlen házi áramátalakítókon keresztül. A Maslow technológiája ennek mértékét jelentősen csökkentheti, egyfelől a korszerűbb átalakító technológia miatt, másfelől mivel a rendszer mellé beszerelhető olyan egyenáramú LED-világítás is, ahol például nincs is szükség a transzformálásra - írja az m2mzona.hu

A legújabb becslések szerint az összekapcsolt M2M-eszközök (Machine-to-Machine) mostani 7 milliárdos darabszáma 2020-ra 50 milliárdra ugorhat, jelentősen megnövelve a globális fogyasztást: ha a technológia nem tartja a lépést a növekedéssel, az energiapazarlás mérete még nagyobb lehet. 

A vállalat még 2014-ben lépett partneri kapcsolatra az IoT-szakértőként is ismert 1248 vállalattal, egyik projektjükben az Egyesült Királyság 300 otthonában helyezték el az áramtároló rendszert, valamint korszerűsítették a teljes világítási hálózatot is. A programban részt vett az angol Brunel University, ahol kollégiumi szobákat újítottak fel az okoshálózattal. Mindez jelentős megtakarítást hozott az energiafogyasztásban, és számottevő mértékben csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást is.

Ez az együttműködés is jól mutatja, milyen nagy hatása lehet, ha az okosmérőkből, a megújuló energiaforrásokból és az intelligens energiatárolásból származó megtakarítások hatásai az innovatív rendszereken keresztül összeadódnak.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)