Jump to content

Belép a virtuális erőművek piacára a Veolia

2018. 10. 25. 14:00

Virtuális erőművi portfólió létrehozásába kezdett a Veolia Energia Magyarország Zrt., amelyhez első lépésben 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a CHP Erőmű Kft.-ben.

A Veolia szerdai tájékoztatása szerint a tranzakció eredményeképpen a vállalat erőművi portfóliója tovább bővül az újpalotai, az egri és a dunakeszi gázmotoros kiserőművel. Egyúttal a társaság a szabályozói piacra is belép, ugyanis a CHP Erőmű Kft. a három, együttesen csaknem 30 megawatt villamosenergia-termelő egységet már korábban virtuális erőműbe szervezte.

A virtuális erőművek jellemzően kicsi, lokális igényekre szabott erőműveket integrálnak, amelyek decentralizáltan helyezkednek el. Számítógép-vezérelt rendszer teszi lehetővé, hogy együttesen olyan nagyerőműként viselkedjenek, amely fontos támaszt tud nyújtani a villamosenergia-termelés egyenetlenségeinek szabályozásában. A kiserőművek műszaki összekapcsolása és termelésirányítása lehetővé teszi, hogy működésüket a valós idejű fogyasztói igényekhez kössék és értékesítsék az általuk termelt villamos energiát a különféle piaci szegmensekben, a magyar villamos energia tőzsdén (HUPX-on), a rendszerszintű szolgáltatások piacán és közvetlenül a végfelhasználóknak.

A közlemény szerint a CHP Erőmű Kft. többségi tulajdonrészének megvétele csak az első lépés a Veolia virtuális erőművi fejlesztésében. A vállalat a későbbiekben ebbe a rendszerbe kívánja integrálni a nyíregyházi és a debreceni kapcsolt erőműveket, a gázmotoros erőműparkját, valamint a megújuló alapon termelő erőműveit is.

A Veolia 2015-ben vásárolta meg a debreceni és a nyíregyházi kombinált ciklusú erőműveket, amelyek együttes villamosenergia-termelő kapacitása mintegy 160 megawatt. Egy évvel később került sor a 19,8 megawatt névleges teljesítményű szakolyi biomassza erőművet üzemeltető társaság megvásárlására. Tavaly év végén került a cégcsoport tulajdonába a 131,6 megawatt villamos- és 360 megawatt beépített, névleges hőteljesítményű ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt., amely megújuló és fosszilis tüzelőanyag felhasználásával villamos energiát, lakossági távhőt, valamint ipari felhasználásra szolgáló gőzt állít elő.

A CHP többségi tulajdonának megvételével a Veolia a budapesti távhőpiacon is megjelenik szolgáltatóként, a 22 megawatt névleges hőteljesítményű újpalotai gázmotoros kiserőmű által termelt hőt ugyanis a Főtáv Zrt. veszi át.

A közlemény idézi Fernezelyi Ferencet, a társaság kereskedelmi igazgatóját, aki elmondta: a virtuális erőművek létrehozása és működtetése a magyarországi energetika leginnovatívabb területe, mert a fogyasztás ingadozása, valamint az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hasznosításának terjedése miatt egyre nagyobb az igény a villamosenergia-termelés egyenetlenségeinek szabályozására.

A vállalatcsoport több mint 1000 embert foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. Konszolidált árbevétele 2016-ban 52,8, 2017-ben pedig 55,1 milliárd forint volt.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)