Jump to content

A világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre

2018. 04. 14. 13:29

A világ legnagyobb, 1,55 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát hozzák létre a Déli-óceánon, ebben állapodott meg 24 ország és az Európai Unió pénteken Ausztráliában.

Az utóbbi hónapokban látványosan megugrott a nagy tengeri rezervátumok kijelölése, főleg a klímaváltozás és részben a halászat által veszélybe sodort tengeri élővilág megőrzésére, illetve megmentésére. Augusztus végén Barack Obama hozott létre egy hasonló rezervátumot Hawaii körül, amely a maga 1,5 millió négyzetkilométerével egy csapásra a világ legnagyobbja lett, tőle veszi most el ezt a címet a déli-óceáni terület. Szeptemberben pedig több mint húsz ország állapodott meg 40 újabb rezervátum létrehozásáról.

A védett vízterület a Déli-óceán (az Antarktiszt övező tengerek) területének több mint 12 százalékát teszi ki, ökológiai szempontból a világ egyik legjelentősebb tengere, amely több mint 10 ezer fajnak nyújt élőhelyet, köztük a legtöbb pingvinfajnak, bálnáknak és tengeri madaraknak.

Az ausztráliai Hobartban ülésező, az antarktiszi tengeri élővilág megmentésére létrehozott bizottság közölte, hogy a Ross-tengeri rezervátumban 35 éven át tilos lesz a kereskedelmi célú halászat.

(Forrás: MTI)