Jump to content

Mozgalom indult, hogy Elon Musk hazánkba hozza a Tesla gigagyárát

2017. 05. 25. 09:54

Fiatalok egy csoportja hazánkba csábítaná a 17 ezer munkahellyel kecsegtető beruházást. Többi európai országban már gőzerővel zajlik a kampányolás.

 

Steve Jobs halála óta Elon Musk az a vállalkozó, aki a leginkább megmozgatja az emberek fantáziáját. Mérnök, vállalkozó és fantaszta, akinél merészebb álmokat senki sem sző a Naprendszerben. A Vasember rendezője róla mintázta az excentrikus milliárdos Tony Stark figuráját, aki tiszta energiaforrás, mesterséges intelligencia és repülő páncél kifejlesztésébe öli vagyonát. Noha bírálta Donald Trumpot, helyet kapott az új elnök tanácsadói csapatában. Az első holdra szállás 50. évfordulóján két űrturistát küldene Hold körüli útra. És most európai országok versenyeznek azért, hogy náluk építse fel új gyárát, a Tesla Gigafactory Europe-ot.

Az első Gigafactory tavaly kezdte meg működését Nevadában. Nevét onnan kapta, hogy amikor eléri teljes kapacitását, Musk évente 35 gigawattórányi áramot tároló lítium-ion akkumulátort akar benne előállítani. A Tesla nagy erőkkel dolgozik első megfizethető családi modelljén, rövidesen évi félmillió villanyautót akar előállítani, és ehhez a világ jelenlegi teljes akkumulátorgyártó kapacitására szüksége lenne. De szeretné házon belül megoldani az tárolóegységek beszerzését, ezért újabb és újabb Gigafactory-kra van szüksége.

Nagy erőkkel folyik a „Gigafactory 2” előkészítése New York államban, ahol főleg a Teslába most beolvasztott SolarCity napelemeit fogják gyártani. A harmadik gyár viszont, ahol az autókba szánt akkumulátorok és a napenergia otthoni tárolására szolgáló Tesla PowerWall mellett Tesla autókat is gyártanának, Európában fog felépülni.

A helyszínt idén választja ki a Tesla. Elon Musk már az amerikai Gigafactorynál is versenybe hajszolta a szövetségi államokat; Nevada azzal nyert, hogy 1,3 milliárd dollár értékben adott támogatást és adókedvezményt. A 17 ezer munkahellyel és ötmilliárd eurós befektetéssel kecsegtető európai gyárért a hírek szerint Magyarország is versenyben van, hiszen a Portfolio.hu Teslára irányuló kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta, hogy „a folyamatban lévő befektetői tárgyalásokról nem tudunk tájékoztatást adni”.

Több európai országban már a közvélemény is megmozdult. Portugáliában 50 ezres Facebook-csoport támogatja a beruházást. Litvániában gémerek egy csoportja a Minecraftban felépített egy virtuális Gigafactory-t, ezt Musk is megosztotta a Twitteren. A versenybe Spanyolország, Németország, Franciaország, Hollandia, Észtország és Csehország is beszállt.

Fiatal magyar mérnökök és programozók, élükön Kar Lászlóval és Kőműves Ákossal, úgy gondolta, hogy a magyar közvéleménynek is ideje megmozdulnia. A támogató Facebook-csoportot már megalakították, de a Válasz.hu-nak elmondták: a következő hónapokban előadássorozatot terveznek, hogy kialakuljon a beruházás mögött egy kritikus tömeg, ismert arcokat kérnének fel nagykövetnek, és imázsvideót is terveznek hazánkról.

Elsősorban arról akarják meggyőzni a magyarokat, hogy a Gigafactory nem csak egy lenne az összeszerelő üzemek sorában. Nem kevesebb, mint 17 ezer munkahelyet teremtene, de kutató- és fejlesztőközpontot is magába foglalna, ezért képzett magyar fiatalok találhatnának itthon inspiráló és jól fizető munkát, sőt még külföldről is vonzana tehetségeket az üzem.

Hazánk sok jó referenciával rendelkezik. A Mercedesnek és az Audinak hála kiváló a beszállítói háttér, a ThyssenKrupp és a Bosch autóipari kutatóközpontot tart fenn hazánkban, Zalaegerszegen tesztpálya épült önvezető autóknak (a Tesla ezen a fronton is aktív), a Samsung 2018-tól elektromos autókba szánt akkumulátorokat fog gyártani Gödön.

Hátrány ugyanakkor, hogy a megújuló energia terén nem állunk jól, márpedig Musk szívügye a napenergia, a Gigafactory-kat is önfenntartónak tervezi, és a törvényi háttér miatt egyelőre Tesla töltőhálózat sem épült ki hazánkban. Elkél tehát a támogatás, így a magunk részéről csak annyit mondunk a kezdeményezésre, hogy hajrá!

(Forrás: alternativenergia.hu)