Jump to content

Kiterjesztett valósággal kísérletezik a Prezi

2017. 04. 29. 11:23

A magyar Prezi a héten bemutatott egy új terméket és egy kísérleti projektet is. Az előbbi neve Prezi Next, ez egy teljesen új prezentációs platform. Az utóbbi a prezentációkat a képernyők helyett a valós térbe helyezi a kiterjesztett valóság segítségével.

A Prezi Nextet a felhasználók visszajelzései alapján rakta össze a cég. A már ismert prezentációs rendszer továbbra is elérhető lesz, de azt átnevezték Prezi Classicra, és a Prezibe belépve lehet váltani a két szolgáltatás között.

Az új rendszer alapkoncepciója ugyanúgy a térbeli vizuális történetmesélés, de a cég szerint sokkal egyszerűbben, gyorsabban és intuitívabban lehet vele prezentációkat készíteni. A cég a közleményében két újdonságot emel ki:

  • A Prezi Next lehetővé teszi, hogy úgynevezett párbeszéd alapú előadásokat tartsunk. Ennek a lényege, hogy nem egy előre meghatározott útvonalon kell végigpörgetni egy-egy előadás diáit, hanem a felmerülő kérdéseknek megfelelően arra a részre ugorhatunk, amiről éppen szó van. Azaz, az előadók mindig arról beszélhetnek, ami a hallgatóságukat éppen érdekli.
  • A beépített elemzőrendszer valós időben figyeli, hogy az elküldött prezentációk melyik része bizonyul a legérdekesebbnek, hol töltötték el a legtöbb időt az olvasók. Ezek az információk segíthetnek a további prezentációk tervezésében.

A Prezi Next már HTML5 technológiára épült, ennek köszönhetően a korábbi tartalmak könnyen másolhatóak és átvihetőek egyik preziből a másikba.

A fentivel szemben a Prezi AR még nem kész termék, csak egy kiterjesztett valóságra épülő koncepció, amely a csütörtöki vancouveri TED konferencián debütált. Ebben a prezentációk az előadót körülvevő világból épülnek fel, így a valóság és a virtuális valóság találkozik az előadásokban.

Az idei TED egyik kiemelt előadója volt Robert Sapolsky, aki “VISELKEDÉS: az emberi biológia legjobb és legrosszabb oldala” címmel tartott előadást. A kutató azonban nem a színpadon, hanem a Prezi San Franciscó-i irodájából adott elő a Prezi AR-ral. A körülötte lévő térre építette fel a prezentáció vizuális részét.

A cég reményei szerint a kiterjesztett valóság használatának köszönhetően az előadó és közönsége között mélyebb, intimebb kapcsolat alakulhat ki, így a bonyolultabb témákat is könnyebb értetővé tenni.

(Forrás: moderneroforrasok.hu)