Jump to content

Sokezer ember vízproblémáját oldhatja meg egy magyar találmány

2017. 02. 06. 15:46

Több ezer ember ivóvíz problémáján segíthet egy zseniális magyar fejlesztés, mely az egész világon elterjedhet.

Ismét magyar találmány hallatott magáról a hírekben, melynek komoly esélye van nemzetközi sikereket elérni, és az egész világon elterjedni.

Az Aquaprofit Zrt. által fejlesztett zseniális találmány több ezer, vagy inkább több tízezer ember vízhiányát oldhatja meg a jövőben.

A vízhiány, pontosabban a megfelelő ivóvíz hiány ugyanis nagyon komoly gond lesz a jövőben, és sok területen már most is az. Egyes területek már évek óta vízhiánnyal küzdenek, de vannak olyan vidékek is, ahol évtizedek óta komoly probléma a megfelelő mennyiségű és minőségű víz.

A 2016-os budapesti Fenntartható Vízipari Megoldások Szakkiállításának egyik legjelentősebb innovációja volt az IWAT prototípusa, amihez 200 milliós támogatást is biztosítottak, annyira látták benne a fantáziát.

Nem véletlen, hiszen a szerkezet zseniálisan hatékony, gyors, és költségeket kímélő. Olyannyira, hogy naponta akár 10 ezer embernek képes ivóvizet szolgáltatni, ráadásul hosszabb távon.

Világszinten fogják a jövőben használni

Ezáltal egy olyan fenntartható technológiává válhat a jövőben, mely könnyen elterjedhet az egyre inkább vízhiánnyal küzdő bolygón.

Az arzén és más szennyező anyagok kiszűrésével tisztítja meg a vizet, a működéshez pedig nem áramot, hanem napenergiát használ, így nincs is fogyasztása. A benne lévő, a szerkezetet működtető akkumulátorok is környezetbarátak.

Most a forgalomba való bevezetés előtt még alaposan le kívánják tesztelni a terméket, ezért az IWAT egy afrikai vagy közép-ázsiai országban lesz hosszabb távon bevetve és kipróbálva.

Ott fog véglegesen kiderülni, hogy van-e szükség még további fejlesztésekre, vagy már elérte azt a szintet a technológia, hogy nagyobb körben be lehessen vetni.

Ha a projekt sikerrel jár, akkor valószínűleg a nemzetközi piacon is elterjedhet, és egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy 30-40 év múlva ez lehet az a fő technológia, mely az emberiség kétharmadát hozzájuttathatja majd a jövőben a megfelelő ivóvíz mennyiséghez.

Az Aquaprofit Zrt. arra készül, hogy az IWAT és más nemzetközi projektek, uniós tenderek és határon átnyúló programok tapasztalataira építve tovább növelje jelenlétét a nemzetközi piacon - áll a közleményben.

Több ezer emberen segíthet egyszerre

A technológia egyértelműen nagy előnye, hogy több ezer ember képes megfelelő minőségű vízzel kiszolgálni, és így stratégiai jelentőségű lehet az a város, vagy hely, ahol egy ilyen technológia ki van építve.

Különösen égető szükség van napjainkban egy ilyen eszközre, ugyanis a Föld vízkészlete nem csak fogy, de egyre szennyeződik, így egyes becslések szerint 40-50 éven belül globális vízhiánnyal küzdhet az emberiség 70%-a.

Ez pedig akarva-akaratlanul, de rengeteg háborús konfliktust szülhet majd a jövőben, aminek mi emberek, és az egész ökoszisztéma issza meg majd a levét.

(Forrás: avilagtitkai.com)