Jump to content

Inkubátorban nevelik a legsikeresebb vállalkozásokat

2016. 06. 24. 08:35

Egészségügy, energia, esélyegyenlőség. Bemutatták eredményeiket a Design Terminál mentorált vállalkozásai.

A DemoDay alkalmával bemutatkoztak a Design Terminál tavaszi szemeszterében mentorált vállalkozásai. Hat, várakozással telt hónap után végre kiderül mi lett az utóbbi idők fejlesztéseiének eredménye. Izgalmas percek ezek.Jön a jövő és megmutatja magát.

A megújult program nemzetközi összevetésben is különlegesnek számít, amiben a designcégek és a technológiai vállalkozások egymástól is tanulnak. A program másik erősségét a nemzetközi mentorhálózat jelenti. Százötven elismert mentor kapcsolódik be a vállalkozások fejlesztésébe a Szilícium-völgytől Berlinen át Budapestig. Az jó sok agy.

„Nincs képlet a tökéletes vállalkozásra, nincs meg a startupok Bölcsek Köve” - Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője szerint két tényezőn múlik, hogy egy startup sikeres lesz vagy nem, és ezeknek semmi közük a világmegváltó ötletekhez. A termék mögött álló ember a lényeges: egyszerre kell égnie benne a verseny- és a csapatszellemnek. Vannak további tulajdonságok, melyek növelhetik egy pályázó esélyeit, példáulha üzleti érdek mellett közösségi értékteremtés ambíciója is hajtja.Ez alapján az is tudható, hogy azok a befektetők, akik startup-cégeket támogatnak elsősorban nem a termékekbe, hanem a fejlesztői csapatokba fektetik pénzüket. Személyiségekbe és képességekbe.

Hatalmas tudás a mentorprogram mögött

A hat hónapos mentorprogram során a kezdő vállalkozók folyamatosan dolgoznak, az üzleti modell, a szervezetfejlesztés, a jogi háttér és a marketing területén lépnek előre a cégek. Ha nem lépnek, akkor mentoraik új kihívásokkal és határidőkkel ösztönzik őket, így esélyük sincs a pályázóknak a kisebb ellenállás felé mozdulni. A szakemberek és a mentoráltak tudása egy ponton összeadódik,létrejön a közös tanulás állapota,amit Böszörményi-Nagy a program különleges értékének tart.

A DesignTerminál elsősorban nem pénzt ad a pályázóknak, bár egy szerény ösztöndíjjal elősegítik, hogy a félév során ne kelljen mással foglalkozniuk. Fontosabbnak látják, hogy az induló cégek minden tudást és eszközt megkapnak,amit akarnak a kutatásoktól a gyártáson át a külföldi bemutatkozás lehetőségéig. A folyamat végén a mentorok odavezetik a pályázókat a valódi tőkéhez, igazi befektetők valódi üzletet kötnek velük és kész a nagybetűs vállalkozás.