Jump to content

Megépítették a világ első 1000 magos processzorát

2016. 06. 15. 08:52

A Kaliforniai Egyetem kutatói olyan mikrochipet készítettek, ami ezer darab különálló, programozható magból áll. A megoldás meglepően energiatakarékos.

A világ legmagasabb órajelű processzorát KiloCore névre keresztelték a kutatók, aminek már a neve is elárulja, hogy ezer magot tartalmaz. A lapka1,78 billió műveletet kezel másodpercenként,és 621 millió tranzisztor van benne.

Az ezernyi mag mindegyike különálló és önállóan programozható, ezért használaton kívül képesek lekapcsolni. Ennek köszönhetően mindössze 0,7 wattnyi energiát igényel a mikrochip működtetése - ezt azt jelenti, hogy körülbelül egy egyszerű AA-s elem erejével is beéri.

A gyártást az IBM kivitelezte az egyetem számára egy viszonylag réginek számító, 32 nanométeres eljárással - a mai chipeket már jellemzően 14 nanométeren gyártják.

Valószínűleg nem látjuk tömeggyártásban az egyedi készüléket, azt a kutatók saját használatra készítették. Titkosított adatok visszafejtéséhez, tudományos adatok feldolgozásához és videók kódolásához használják majd.