Jump to content

Új rákgyógyszert fejlesztettek ki magyar kutatók

2016. 06. 04. 08:37

A Servier kutatói kifejlesztettek két olyan molekulát, amelyek ígéretesnek bizonyulnak, hogy a gyógyszerfejlesztés következő lépcsőjében, a klinikai fázisban bizonyítsanak. A gyógyszer a daganatos betegségben szenvedőknek lehet segítség – mondta Kothschi András, a Servier gyógyszerkémiai kutatóintézetének vezetője.

Az egyik molekulát az agresszív vérrák, a másikat pedig a végbélrák kezelésében használhatják, mondta Jan-Frederic Kesselhut, a Servier Hungária vezérigazgatója.

Magyarországon magas a rák miatti halálozás aránya, és ezen belül a végbélrák a leggyakoribb halálok, így nagyon fontos, hogy új molekulákat találjanak a betegségek kezelésére. A két új vegyület segítségével mindkét betegség esetében növelni lehet a túlélés esélyét – mondta Jan-Frederic Kessselhut.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára az mondta, a Servier a kormány stratégiai partnere. A Servier fejlesztése nemcsak a betegeknek lehet segítség, de az orvosoknak is.

Magyarország – más öregedő társadalmakhoz hasonlóan – nehéz kihívásokkal áll szemben a következő évtizedekben. Számítások szerint hamarosan mintegy hárommillió olyan beteget kell gyógyítani, akik nem fertőző betegségben, hanem adott esetben daganatos megbetegedésekben szenvednek.

Szerinte ez nagyon komoly kihívás elé fogja állítani a magyar ellátórendszert, és ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű, ha olyan gyógyszerek és ellátási lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek a lehető leghatékonyabban segítenek a betegeken.

Kothschi András, a Servier kutatóintézet vezérigazgatója azt mondta, a Serviernek 21 ezer alkalmazottja van, jelentős részük, háromezer dolgozó a kutatásfejlesztésben dolgozik. A Servier nem profitorientált vállalat. Alapítványként nincs jelen a tőzsdén, nincsenek részvényesei, akiknek osztalékot kellene fizetni. A Servier éves szinten a bevételének a 25 százalékát gyógyszerkutatásra fordítja. A Servier Magyarország kutatóintézetét 2007-ben alapították, az anyacéget pedig 60 évvel ezelőtt.

A Sevier forgalma 2015-ben 3,9 milliárd euró volt. Tavaly 911 millió doboz gyógyszert adtak el.

A világ egészséggazdaságának forgalmát a szakértők mintegy 5,5 billió dollárra becsülik, és a gyógyszeripar a magyar nemzetgazdaságban is fontos szerepet tölt be. Beneda Attila államtitkár azt mondta, egy gazdasági kutatás szerint a magyar GDP 4,5 százalékát a négy legnagyobb magyarországi gyártóbázissal rendelkező gyógyszercég adja, emellett a magyar ipari kutatás-fejlesztések 40-45 százaléka a gyógyszeriparhoz, az egészséggazdasághoz köthető. A szektor azon kevesek közé tartozik, amelyben a válság alatt is nőtt a foglalkoztatottak száma.

Az új molekulától a rákos betegségben szenvedők 20 százaléka meg tud gyógyulni, és jelentősen javulhat a daganatos betegek túlélési aránya. A készítmény a betegek számára jobban tűrhető a korábbi gyógyszerekhez képest, kevesebb mellékhatása van – állítják a kutatók.