Jump to content

A GE hatékonyabbá tenné a szélerőműveket

2016. 05. 02. 10:00

Nem feltétlenül kell új szélerőműveket építeni, hiszen már azzal is nagyobb hatásfokot érhetünk el, ha picit módosítunk a meglévőkön. A szélenergia egyik legnagyobb előnye, hogy nem hoz létre semmiféle veszélyes hulladékot. A lakosság egyetlen tagja sem sérül a szélenergia létesítményektől, és nulla kockázata van a szélturbinák okozta nagy katasztrófa baleseteknek. A szélenergiának számos környezeti előnye van. A tiszta, megújuló és fenntartható áramtermelés egyik leghatékonyabb eszköze.

Sokan látnak benne fantáziát, ahogy például a General Electric (GE) is, amely nemrégiben egy forradalmian új ötlettel állt elő. Ahelyett, hogy új szélerőműveket építene, a cég inkább igyekszik a meglévő szerkezeteket tökélyre fejleszteni. Például úgy, hogy meghosszabbítják a rotorlapátokat, ezzel jelentősen megnövelve az adott szélerőmű teljesítményét.

Ezt azért teszik a GE szakemberei, mert rájöttek, hogy ha a rövidebb rotorlapátok meghajtásához erős légmozgás szükséges, ha azokat meghosszabbítják, akkor minden bizonnyal jobban reagálnak majd gyengébb légmozgásokra is. A beavatkozás hatására egy adott szélerőmű állítólag 20 százalékkal több elektromos áramot tud megtermelni.

Tavaly rekordot állított fel az európai szélerőművek építése, de félő, hogy ezt idén lassulás követi. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) jelentése szerint Európában tavaly számos rekordot megdöntött a szélenergia áramhozama, miután példátlan számú, 418 offshore szélturbinát helyeztek üzembe, 1567 megawattnyi új kapacitást hozva létre, ez harmadával több a 2012-esnél.

A következő években több mint 22 ezer megawattnyi szélerőmű épülne a tervek szerint, a szervezet azonban attól tart, ez nem fog megvalósulni. Jelenleg 11 projekt van folyamatban, szemben a tavalyi 14-el, és jövőre még ennél is kevesebbre számítanak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/itbusiness.hu