Jump to content

Mi is sokat tehetünk azért, hogy Magyarország energiatakarékos legyen

2020. 03. 08. 20:06

Divattá vált a spórolás az energiával” – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű- Szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője a Duna Család-barát című műsorában. Hozzátette, nemcsak az állam tehet annak érdekében, hogy Magyarország energiatakarékosabb országgá váljon, hanem a polgárok is.

Rengeteg olyan egyszerű cselekedet van, amit ha megteszünk, akkor hozzájárulhatunk a kevesebb energiafogyasztáshoz. Például, ha energiatakarékos háztartási gépeket vásárolunk, a mosogatógépet csak akkor indítjuk el, ha már teleraktuk mosatlan edénnyel, vagy ha a töltőket nem hagyjuk a konnektorokban, a hagyományos izzók helyett energiatakarékos égőket használunk, és mértékkel használjuk a csapvizet, valamint azzal is spórohatunk energiát, ha sütés előtt kivesszük a nem használt rácsokat és tepsiket  – olvasható a MEKH honlapján, ahol még több hasznos tanácsot is kaphatunk a takarékos energiafelhasználáshoz.

Az energiakövetek program 2017-es elindítása óta az energiakövetek országszerte 47 iskolában, mintegy 1800 általános és középiskolás számára tartottak rendhagyó tanórát, és hívták fel a diákok figyelmét az energiatudatos, energiatakarékos szemléletmód fontosságára. A programban a követek a fiataloknak érthető módon próbálják meg átadni az energiatakarékos szemléletmódot.

Máthé Marcell energiakövet a műsorban kiemelte, korábban arról tartott előadást az iskolások számára, hogy hogyan épül fel az energiapiac, hogyan termelünk napjainkban energiát, és hogyan termelünk majd a jövőben.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)