Jump to content

Okosmérőórák kellenek Magyarországra is

2018. 11. 03. 09:00

Öt éven belül a háztartások 80 százalékát el kell látni intelligens mérőórákkal – hívják fel a figyelmet a MultiContact Consulting szakértői.

Az Európai Unió célkitűzései szerint 2020-ig az európai fogyasztók 72 százaléka villamos energiát, 40 százalékuk pedig a földgázfogyasztást fogja okosmérőkkel mérni. Ezzel összhangban Magyarország azt vállalta a megújuló energia hasznosítását célzó cselekvési tervében, hogy az elkövetkezendő öt évben a tervek szerint a fogyasztók 80 százalékát ellátják okosmérőkkel. 

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Magyarország az Internet of Things (IoT) hálózatok kiépítésére 2004 óta összesen 11 millió eurót fordított, ami a környező államok költségvetéséhez hasonló nagyságrendet képvisel, ugyanakkor jelentősen elmarad a nyugat-európai országok átlagosan 500 millió eurós ráfordításától.

Okosvillanyórákkal spórolnak a bécsiek

Az intelligens mérők a valós idejű fogyasztási adatoknak köszönhetően lehetővé teszik az energiafelhasználás optimalizálását, aminek a jelentős energiaigényű épületek, például az irodaházak, ipari létesítményének esetében különösen nagy jelentősége van.

A szolgáltatók a valós idejű adatoknak köszönhetően pedig a különböző fogyasztási szokásokra szabott termékcsomagokat hozhatnak létre, ráadásul a költségeiket is csökkenthetik, a többi között a rendszeres óraleolvasások megszüntetésével.

A gépek közti kommunikációval (M2M) történő mérés előnyeit több energetikai szolgáltató is felismerte Európában, így egyre több privát forrást fektetnek az intelligens hálózatok kiépítésébe - írja az m2mzona.hu

Jelentős részben ennek köszönhető a nyugat-európai országok, valamint a térségünkből Csehország ráfordításainak kiugróan magas aránya. A privát befektetések arányának növelése Magyarország számára is járható út lehet a 2020-as kitűzések elérésében.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)