Jump to content

Emberi áramforrás a viselhető technológiához

2018. 11. 02. 09:00

A fejlesztők elképzelése szerint az edzés közben leadott hőmennyiséget az okoseszközök tápellátásánál lehetne hasznosítani.

A hő- és a napenergia önmagában nem jelent újdonságot, viszont a kutatók folyamatosan dolgoznak azon, hogy miként lehetne ezeket az erőforrásokat másként is összegyűjteni és hasznosítani. Egyes vizsgálatok középpontjában a testhő villamos energiává történő alakítása áll. Erről beszélt részletesebben a Big Ideas Fesztivál legutóbbi rendezvényén Jun Chen, az ausztráliai Wollongong-i Egyetem professzora.

Áram a levegőből

A szakember nyolc évvel ezelőtt egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként azt a feladatot kapta, hogy feltárja, miként lehet megújuló energia létrehozására fordítani az olajvezetékekben keletkezett, de fel nem használt hőt. A csapat ezt követően kezdett el egyéb felhasználási lehetőségeken gondolkozni, beleértve az emberi test által termelt természetes hőenergia hasznosítását is.

Amint arra a professzor felhívta a figyelmet, az emberi test hőmérséklete eltér a környezetétől, míg a bőr külső hőmérséklete 26 és 35 fok között van, addig az átlagos testhőmérséklet 36-38 fok. Kutatásaik szerint a ruházat mindkét oldalán megtalálható elektródák segítségével a hőmérséklet-különbség elektromos árammá alakítható át, amellyel kisebb orvosi eszközöket, fitneszkiegészítőket vagy intelligens karórákat lehetne feltölteni - írja az m2mzona.hu

Jun Chen azt is elmondta, hogyha egy felnőtt nem mozog semmit, akkor is napi 50-100 voltnyi energiát ad le a környezettel történő természetes hőcserének köszönhetően. Ráadásul elegendő az energia egy részét átalakítani, így például egy okoskarkötő vagy speciális felsőrész viselése már megfelelő lehet egy kisebb orvosi eszköz, egy Nintendo Wii (14 watt), egy mobiltelefon (kb. 1 watt) vagy egy laptop (45 watt) feltöltéséhez.

Természetesen minél többet mozgunk, annál több energiát termelünk, sőt állítólag a hangulatunk is számít: ha boldogok vagyok, akkor a testhőmérsékletünk is kicsit emelkedik – tette hozzá a kutató.

Az okosruházat lehet a megoldás

A projekt során a legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy a leadott energia összegyűjtésére szolgáló eszköz egyáltalán nem volt felhasználóbarát: a kiegészítő merev, rugalmatlan és kényelmetlen volt, viselésre pedig alkalmatlannak bizonyult. Ekkor jött az ötlet, hogy az intelligens textilek adhatnak megfelelő felületet az ötlethez, méghozzá a ruhaszálakba integrált technológiai megoldás segíthet. Az erre fejlesztett képes összegyűjteni a hőt, és átalakítani azt az elektronikus eszközök működtetéséhez szükséges energiává.

Mivel a munka még nagyon korai szakaszban jár, így ennél többet egyelőre nem lehet tudni a témáról, de a kutatók bíznak az áttörő eredmények elérésben.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)