Jump to content

Hogyan lesznek olcsóbbak otthonaink és munkahelyeink? - 1.rész

2017. 03. 21. 17:02

A technikai fejlődésnek köszönhetően cégünk és otthonunk is kevesebb energiával ugyanolyan, vagy akár jobb teljesítményt érhet el. Ehhez azonban le kell számolnunk a gyorsan korosodó eszközeinkkel és a megszokott, de már elavult módszerekkel és hozzáállással.

Azzal, ha javítunk az energiafelhasználás hatékonyságán, a világgal és magunkkal is jót teszünk - szögezhetjük le az Energiahatékonysági Világnap alkalmából.

Nyilván mindannyian szeretjük, ha csökkennek kiadásaink, akár otthonunkról, akár cégünkről van szó. Sőt, a legjobb, ha ingyen kapjuk meg azt, amire vágyunk, jelen esetben az energiát, amivel fűtünk, és ami az eszközeinket működteti. Ma már ez sem lehetetlen a legújabb, aktív- és passzív házas technológiákkal: képesek lehetünk akár nulla külső energiaigényű, élhető házak, irodák, üzemek építésére is.

Magyarország jelenleg GDP-je hat százalékát költi energiaimportra, ami az uniós átlag kétszerese. Hazánkban a háztartásokhoz kötődik az összes felhasznált energia mennyiségének mintegy harmada, ezért a legnagyobb lehetőség az épületek energiahatékonyságának további javításában van.

Takarékosabb otthonok

Ahhoz, hogy otthonunk fenntartása olcsóbb legyen, két kérdést kell feltennünk: hogyan tudok takarékoskodni, és milyen beruházásokra van szükségem?

Első lépésben az egyszerűbben elvégezhető takarékossági megoldásokat nézzük át!

1. Világítás

Évtizedek óta trend az “energiatakarékos izzó”. A hagyományos villanykörtéket sokan lecserélték drágább, de jóval tartósabb és kisebb energiaigényű kompakt fénycsövekre. Közismert tény, hogy a villanykörte a felhasznált áramnak mintegy 5 százalékából állít elő fényt, az összes többi energia hőként távozik. Logikus, hiszen “izzó” a neve! A fémszál izzik fel benne annyira, hogy már világítani tudunk vele - pedig a forróságára nincs semmi szükségünk, nem sokra megyünk vele a lámpabúra alatt.

A fénycsövek nagy előrelépést jelentettek - de senki sem tudhatta előre, mekkora ugrást fog jelenteni a LED technológiája!

A LED fényforrás hatékonysága összehasonlíthatatlanul jobb, negyede, ötöde a hagyományos égőének, viszont tízszer-hússzor hosszabb az élettartama, átlagos használat mellett konkrétan évtizedekig működik.

A LED vásárlásakor ugyanakkor érdemes körültekintően dönteni, mert nagyon változatos megoldások léteznek ezzel a technológiával. Néhányezer forintért hozzájuthatunk akár egy ötméteres LED-szalaghoz, ami több helység számára is megoldás lehet, és sokszor olcsóbb választás, mint egy hagyományos csatlakozóba tekerhető LED-es villanykörte. Fontos szem előtt tartani, hogy milyen céllal vásárolunk, hiszen évtizedekig használhatók, érdemes előre tervezni. A LED más, mint a régebbi, megszokott izzók: különbözik a fény színe, az iránya, a melegsége, az ereje. Nem minden esetben, de általánosságban elmondható, hogy érdemes átállni erre a technológiára, mert nagy előrelépést jelentenek energiatakarékosság terén.

2. Víz

Mivel a melegvíz előállításához is energia szükséges, akár árammal, akár gázfűtéssel történik, ezért a vízfogyasztásunkra odafigyelve is csökkenthetjük költségeinket - nem beszélve arról, hogy az ivóvizünkkel való takarékoskodással a vízszámlánk is csökken, illetve ennyivel is kevesebb energiát kell a szolgáltatónak a víz tisztítására, forgatására fordítani.

Érdemes megfontolni, hogyan tudjuk hasznosítani az esővizet és háztartásunk szürkevizét (így hívjuk a piszkos, de nem mérgező vizet, amit például kerti locsolásra még fel lehetne használni).

A legegyszerűbb megoldás, ha új, modern szórófejeket teszünk a csaptelepekre és a zuhanyrózsára. Szinte hihetetlen, de akár feleannyi vízzel is elérhetünk ugyanolyan mosóhatást, mint amit megszoktunk! Ugyanis nem az átfolyó víz mennyisége, hanem a szórás jellege a fontos.

Fontoljuk meg, hogy pontosan milyen hőmérsékletű vízre van szükségünk, és ha tudjuk, tekerjük lejjebb a bojler hőszabályzóját. A mosógépnek is ritkán van 40 foknál magasabb hőmérsékletű vízre szüksége a megfelelő tisztítóhatás eléréséhez.

(Forrás: index.hu)