Jump to content

Mikre figyeljünk oda, ha házilag akarunk napelemet készíteni?

2016. 08. 26. 15:21

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy napelem, egyből egy bonyolult, túlkomplikált, megfizethetetlen rendszerre gondol, amelyet csak azok engedhetnek meg maguknak, akiknek az anyagi háttere megfelelő. Kevesen gondolnák azonban, hogy egy viszonylag jól működő napelem rendszert házilag is el lehet készíteni, szinte semmi pénzből. Természetesen nem hasonlíthatjuk össze az így kapott rendszert az eredetivel, azonban nagyon jó alkalom ez például arra az esetre, ha komolyan gondolkodunk egy ilyen rendszer telepítésén, de előtte szeretnénk kipróbálni, hogy valóban hatásos-e és hogyan működik, valamint a karbantartása mennyi figyelmet igényel.

A házilag elkészített napelemekhez nincs szükség nagy induló tőkére, hiszen a szükséges anyagokat egy egyszerű barkács boltban is be lehet szerezni. Mielőtt azonban elkezdjük a bevásárlást, bizonyosodjunk meg arról, hogy megvannak a megfelelő körülmények (megfelelő tető, hőmérséklet, árnyékolás stb) egy jól működő napelem rendszer elkészítéséhez.

Melyek a szükséges feltételek?

Ha a tető szempontjából kell meghatároznunk a legjobb feltételt, akkor mindenképp illik tudni, hogy a lapos tető kizárt! Lapos tetőre ugyanis csak speciálisan felszerelt napelemet lehet telepíteni, és ezt házilag nem tudjuk megcsinálni. Az összetett tetőnél is fontos, hogy a beesési szögek optimálisak legyenek. Ugyanakkor az is alap szempont, hogy lehetőleg ne árnyékolja semmi a házunkat azon a részen, ahol a napelemek működnek.

Ha az előkészületekkel megvagyunk, jöhet a következő lépés: az anyagok beszerzése. Mint azt már feljebb is említettük, egy házi készítésű napelem rendszerhez szükséges anyagokat bármelyik barkácsüzletben be lehet szerezni. Ami gondot okozhat, az a fotovoltaikus cella beszerzése. Erre az esetre inkább az online vásárlást ajánljuk, hiszen az interneten számos olyan hasznos webshop található, amely minőségi termékekkel szolgál. Tanácsos azonban alaposabban szétnézni, mielőtt döntünk. Nem kell elsietni és már az első helyről megrendelni.

Ha már a fotovoltaikus celláknál tartunk, fontos megemlíteni, hogy pontosan mi is ez és miért van rá szükség. A fotovoltaikus rendszer segítségével állítjuk elő az elektromos energiát, melyet a rendszer a napból nyer ki. A legtöbb ilyen cella szilícium alapú, de előfordul olyan is, amelyik több anyagból készül el. Ezért érthető is, hogy nem tudjuk egy egyszerű barkácsboltban megvásárolni. Arra a kérdésre, hogy mennyi ilyen cellára van szükséged, ajánlatos a szakértő válaszát megvárni, hiszen a fotovoltaikus cella mennyisége összefügg a megtermelni kívánt árammal, valamint azzal is, hogy mennyit használsz naponta, átlagban.

Ha minden készen áll, el lehet kezdeni magát a napelemet összeállítani. Ebben a témában számos információt lehet találni az interneten, hiszen, akármennyire is meglepő, a házi készítésű napelemek igen közkedveltek.

Miért érti meg napelem rendszert telepíteni?

A válasz egyszerű, és valószínűleg már nagyon sokan tapasztalták is: a napelemek gazdaságosak, hiszen a napenergiát alakítják át villamosenergiává. Ezt pedig hosszú távon élvezheti az, aki telepít egy ilyen rendszert. Sajnos azok a napelemek, amelyeket nem házilag készítünk el, megfelelő anyagi hátteret igényelnek. Azonban tudni kell azt, hogy számos napelem pályázat áll az érdeklődők rendelkezésére. Egy jól megírt pályázat során el lehet nyerni akár a napelem telepítéséhez szükséges teljes összeget is, így az anyagiak problémája meg is van oldva. Ráadásul a karbantartásra sem kell költeni, hiszen általában 20 éves garanciát biztosít a cég.

Ha tehát egy komoly napelem telepítésén gondolkodunk, de előtte szeretnénk lefuttatni egy tesztet, bátran kipróbálhatjuk elkészíteni a napelem rendszert házilag is, hisz így is bebizonyosodik a számos téren kihasználható előnye.