Jump to content

A román Transelectrica megkötötte a szerződést a Nagyvárad-Békéscsaba villamos vezeték hiányzó szakaszának a megépítésére

2020. 07. 29. 15:37

A romániai Transelectrica Villamosenergia-szállító Országos Társaság szerdán bejelentette: megkötötte a szerződést a Nagyvárad-Békéscsaba 400 kilovoltos villamos vezeték hiányzó romániai szakaszának a megépítésére. A vállalat közleményét az Agerpres hírügynökség idézte.

A munkálatokat az elkövetkező egy évben végzi el a román Electromontaj társaság.

A Transelectrica emlékeztetett rá: a Nagyvárad-Békéscsaba 400 kilovoltos vezeték építése 2008-ban akadt el a Dél-

Nagyvárad és Nadab közötti területkisajátítási nehézségek miatt. Ezért a vezetéknek csak egy részét: a 60 kilométeres Nadab-Békéscsaba szakaszt sikerült eddig átadni. Utóbbiból 22 kilométer vezeték épült Románia területén. A 72 kilométeres Dél-Nagyvárad-Nadab vezeték csak részben készült el, építési munkálatai félbeszakadtak.

A Transelectrica közleménye szerint a Dél-Nagyvárad-Nadab vezeték bezárja a 400 kilovoltos vezetékgyűrűt Románia nyugati határvidékén, ezzel jelentősen csökkenti a régió áramellátásának a kockázatait. Emellett javítja a Magyarország és Románia közötti energiaátadás képességét. A vezeték beüzemelése után Románia 100 megawatt (MW) villamos energiát lesz képes exportálni Magyarországra, és 300 MW villamos energiát lesz képes importálni Magyarországról.

A közlemény kitér arra, hogy a vezeték megépítésével Románia az EU által megszabott követelményeknek tesz eleget, a kiépülő rendszer hozzájárul az egységes európai energiapiac létrehozásához, és közvetve a villamos energia árának a csökkenéséhez.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)