Jump to content

A francia kormány beemeli a szakszervezi javaslatokat a munkajogi reformba

2017. 06. 23. 14:34

A francia kormány beemeli a szakszervezeti javaslatokat a munkajogi reformba, amelynek egyeztetései június elején megkezdődtek - mondta Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter a Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

A kormány szerdán vitatja meg azt a törvénytervezetet, amelyben a nemzetgyűlés felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy rendeletekben vezesse be a munkaerőpiac rugalmassá tételét célzó reformcsomagot.

Az egyeztetések egész nyáron folytatódnak a szakaszervezetekkel a tartalmi kérdésekről, a csomagot várhatóan szeptember 21-én lépteti életbe a kormány. "A nyolc szervezet konstruktív javaslatokat tett" - hangsúlyozta a miniszter. "Nagyon nyíltan és őszintén kimondtuk a dolgokat" - tette hozzá. "Nem értünk feltétlenül egyet minden témában mindenkivel, de a megbeszéléseket a kölcsönös tisztelet jellemzi" - mutatott rá Muriel Pénicaud.

Elmondta, hogy egyes szakszervezeti javaslatokat már el is fogadott a tárva, másokról folytatódnak az egyeztetések a következő hetekben. A kormány legfőbb elképzelése között szerepel a vállalatokon belüli közvetlen tárgyalások súlyának megerősítése a cégek és az alkalmazottak között, az elbocsátási feltételek lazítása, valamint újfajta, határozott idejű szerződések bevezetése az építőiparban. Arra a kérdésre, hogy tart-e olyan tiltakozási megmozdulásoktól, mint amelyek az előző, szocialista kormány munkajogi reformját kísérték, a miniszter azt mondta: nincs kristálygömbje, mindegyik szervezet maga fog dönteni, hogy mit tesz, de azt reméli, hogy lesznek megegyezési pontok.

Muriel Pénicaud korábban annak az francia vállalatok külföldi fejlesztését támogató állami ügynökségének, a Business France-nak a vezetője volt, amely közbeszerzési pályázat kiírása nélkül szervezte meg 2016 januárban az akkor még a korábbi szocialista kormány gazdasági minisztereként Las Vegasba látogató Emmanuel Macron jelenlegi államfő útját. Ezért márciusban a párizsi ügyészség vizsgálatot indított az ügynökségnél, a héten pedig a korrupcióellenes hivatal házkutatást tartott a cég irodáiban.

"Nem lett volna értelme emiatt lemondást terveznem, hiszen én magam hívtam fel a figyelmet az eljárási hibára, én kértem a független vizsgálatot, amelyet az én kérésemre indított el a pénzügyi felügyelet" - mondta a tárcavezető arra az újságírói kérdésére, hogy nem merült-e fel a miniszter lemondása a néhány nappal ezelőtti kormányátalakításkor. Emmanuel Macron 2016. január 6-án még gazdasági miniszterként részt vett egy Las Vegasban rendezett elektronikai szalon francia promóciós gáláján, amely 380 ezer euróba kerül, és amelyre nem írt ki a tárca közbeszerzési pályázatot. A gálára több mint ötszáz személyiség és francia vállalatvezető volt hivatalos.

Az estet szervező Business France nevű állami ügynökség akkor elismerte, hogy közbeszerzési pályázat kiírása nélkül a Havas PR-ügynökséget kérte fel a gála megszervezésére, ugyanakkor azt is jelezte, hogy a miniszterek és kabinetjeik nem vesznek részt a beszerzési pályázataikban, azaz a Business és a Havas közötti szerződéses viszonyba nem szólnak bele. Az ügy márciusi kirobbanásakor Michel Sapin akkori gazdasági miniszter jelezte, hogy a gazdasági tárca nem felelős a történtekért, s a Buisness France-ra hárította a felelősséget.

(Forrás: MTI)