Jump to content

Csökkenteni kívánja a munkaközvetítő ügynökségek számát a cseh kormány

2017. 02. 11. 11:49

A cseh kormány szeretné nagymértékben csökkenteni a munkaközvetítő ügynökségek számát, egyidejűleg jóval szigorúbban szabályozni tevékenységüket - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter pénteken az észak-csehországi Rychnov nad Kneznou kisvárosban, ahol Michaela Marksová munkaügyi és népjóléti miniszterrel folytatott a témáról megbeszéléseket.

"Csehországban több mint 2000 munkaközvetítő ügynökség működik, míg a jóval nagyobb szomszédos Németországban csak mintegy húsz" - mondta a miniszter újságíróknak a tárgyalások után.

Michaela Marksová szerint a cseh munkaközvetítő ügynökségek nagy részének a tevékenysége, amely elsősorban a külföldi munkaerő toborzására és csehországi behozatalára irányul, gyakran a törvényesség határát súrolja, de a hatóságoknak jelenleg nincsenek megfelelő eszközeik az ellenőrzésükre.  A tárca már benyújtotta a képviselőháznak azt a törvénymódosító javaslatot, amely radikálisan változtatna a helyzeten.

Az elképzelések szerint egy munkaközvetítő ügynökség a jövőben csak akkor működhet, ha félmillió koronás kauciót tesz be egy közös alapba, amelyet a problémás helyzetek megoldásakor vennének igénybe. A jövőben az ügynökségeknek és a cégeknek már nem lenne lehetőségük eltitkolni, hogy mennyit fizetnek egy alkalmazottnak, és mennyit kap ebből az ügynökség. "Manapság az embereket nagyon gyakran kihasználják, valójában alacsony fizetéseket kapnak. Ezeket a visszaéléseket a jövőben szeretnénk megakadályozni" - mondta a munkaügyi és népjóléti tárca vezetője.

Chovanec és Marksová azért választotta tárgyalásaik helyszínéül Rychnov nad Kneznout, mert a 15 ezer lakosú településen mintegy 5000 - többségében lengyel és ukrán - vendégmunkás él, akiket elsősorban a Skoda autógyár alkalmaz közeli üzemeiben. A külföldi vendégmunkások ilyen nagy arányú betelepülése a kisvárosba teljes mértékben felforgatta a helyiek életét, és számos gond merült fel, amelyet az önkormányzat képtelen saját erőből megoldani.

A belügyminiszter megígérte, hogy a településen és környékén megerősítik a rendőri jelenlétet, szabályozzák a közlekedést, és más biztonsági intézkedéseket is foganatosítanak. Ugyanakkor tárgyalásokat kezdeményeznek Varsóval, hogy küldjenek a térségbe lengyel rendőröket is.

(Forrás: MTI)