Jump to content

Felerősödött a vendégmunkások beáramlása Oroszországba

2016. 12. 08. 11:03

A válság miatti kétéves szünet után 2016 második felében újból tömegessé vált a vendégmunkások Oroszországba áramlása - derült ki az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémia kedden közzétett felméréséből.

A kutatás szerint szeptember végén 10,4 millió külföldi, túlnyomórészt idénymunkás tartózkodott Oroszországban. A külföldi munkavállalók többsége, 8,8 millió ember a Független Államok Közössége tagállamaiból, elsősorban Ukrajnából, Üzbegisztánból és Tádzsikisztánból érkezett. Megnőtt az Eurázsiai Gazdasági Közösség országaiból, főleg Kirgizisztánból érkező bevándorlás (ezen államok polgárai nem kötelesek munkavállalói engedélyt kiváltani Oroszországban.)

Az Európából és az Egyesült Államokból érkezett munkavállalók száma 80 százalékkal esett vissza 2014 óta.

A felmérés szerint évente 4 millióan utaznak be Oroszországba hivatalos munkavállalói céllal, közülük 1,3 millió személy munkáját nem legalizálják. Az illegális bevándorlók száma azonban a szakértők szerint jóval magasabb lehet ennél, mert számos migráns fel sem tünteti az utazási dokumentációban, hogy munkát keres Oroszországban.

(Forrás: MTI)