Jump to content

Öt százalék alá csökkent a munkanélküliség Csehországban

2016. 12. 05. 20:29

Novemberben 4,9 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban, októberben a mutató még öt százalékon állt - közölte a cseh munkaügyi hivatal csütörtökön Prágában.

A munkaügyi hivatalok november végén az egész országban 362 755 munkát kereső személyt tartottak nyilván, ami 2008 decembere óta a legalacsonyabb szám. A másik oldalon a cégek 135 ezer munkahelyet kínáltak, ami 2007 novembere óta a legmagasabb.

Az elemzők novemberben öt százalékos munkanélküliséggel számolnak.

A munkaügyi hivatal szerint a munkaerőpiacot továbbra is kedvezően befolyásolja az egyre növekvő cseh gazdaság. A téli hónapokban a szezonális munkák megszűntével viszont a munkanélküliségi mutató stagnálására lehet számítani.

Tavaly novemberben 5,9 százalék volt a munkanélküliségi mutató Csehországban. A regisztrált állásnélküliek száma 68 600-al volt magasabb, mint idén novemberben.

A legalacsonyabb a munkanélküliség a nyugat-csehországi Pilseni régióban, 3,3 százalék. Legrosszabb a helyzet az észak-csehországi Ústí régióban, ahol az emberek 7,6 százaléka van munka nélkül, itt egy szabad munkahelyre 2,7 álláskereső jut.

(Forrás: MTI)