Jump to content

Több száz embert elbocsát a magyar GE

2016. 12. 02. 10:47

Mintegy 300 embert rúgnak ki a GE Current magyarországi részlegétől. Úgy tudjuk, a Current hazai fejlesztési részét teljesen leépítik, tíznél kevesebb mérnök és néhány tucat egyéb kiszolgáló tarthatja meg a pozícióját. 

A Current a GE-csoport  a világítástechnikai üzletágának részeként működik, a tervezőcsoport elsősorban LED-es és egyéb energiatakarékos világítótestek és világításirányítási rendszerek fejlesztésével foglalkozik budapesti központjában. Értesülésünk szerint szerdán jelentették be a dolgozóknak a leépítést, és azt, hogy a tevékenységet áttelepítik Londonba. 

Hivatalosan még nem zárult le az erről szóló döntési folyamat, a cég egyelőre egyezkedik a szakszervezettel, de mivel az eredeti tervet a legfelsőbb vezetés javasolja, nem tűnik reális forgatókönyvnek, hogy végül nem történik meg az átszervezés. A hírek szerint karácsonyig minden kirúgott Current-dolgozó megkapja a csoportos leépítéseknél szokásos, szakszervezet által letárgyalt elbocsátási ajánlatát, januárban pedig az érintetteket, már fizetett szabadságra is küldenék. Néhány embert ugyanakkor biztosan megpróbálnak majd átvenni a cég más üzemeibe. 

A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, és 2012 óta a kormány stratégiai partnere. Az erről szóló megállapodás keretében az állam több milliárd forinttal járul hozzá a cég hazai tevékenységéhez (csakúgy mint más multik esetében): két 2014-es egyedi kormánydöntés alapján a GE két leányvállalata összesen mintegy 3 milliárd forintos támogatást kapott.

Ebből legalább 689 millió forint ment a GE világítástechnikai ágához, aminek csak egy része a fejlesztés, ugyanis a cégnek gyára is van Magyarországon. A pénz folyósításának fejében a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft. 214 magyar mérnök foglalkoztatását ígérte, de a jelek szerint alig két évvel később a részleget elköltöztetik az országból. Emellett az Eximbank is pénzeli őket valamilyen formában a kormány szerint. Az átalakítás a GE mostanában zajló globális szervezeti átalakításaiba illeszkedhet, mint egyébként a legtöbb hasonló leépítésnél általában.

Külön érdekes, hogy idén még büszkén mondták be Orbánék, hogy a GE "folyamatosan bővíti magyarországi kapacitásait". Csak idén ősszel ez már a második nagy amerikai cég, akik magasról tesznek a kormány támogatásaira, és ha változik a környezet, hamar tömeges elbocsátáshoz nyúlnak Magyarországon.

(Forrás: index.hu)