Jump to content

Októberben nőtt a munkanélküliség Spanyolországban

2016. 11. 03. 11:56

Októberben 1,2 százalékkal, több mint 44 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Spanyolországban - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium csütörtökön a munkaügyi központok nyilvántartásai alapján készített összegzését.

A nyilvántartott munkanélküliek száma októberben 3,7 millió volt, 1,6 millió férfi és 2,1 millió nő.

A minisztérium szerint ebben a hónapban nem meglepő a növekedés, mivel az idegenforgalomban a főszezonra kötött munkaszerződések nagy része ilyenkor jár le.

Ennek megfelelően a szolgáltatói szektorban nőtt leginkább a munkanélküliek száma, több mint 34 ezerrel, ami 1,4 százalékos növekedés szeptemberhez képest.

A szaktárca felhívta a figyelmet arra is, hogy 2007 óta idén nőtt a legkisebb mértékben a munkanélküliség ebben a hónapban.

Tavaly októberben például 2 százalékkal, 82 ezerrel lett több munkanélküli, a nyilvántartott munkanélküliek száma pedig 4,1 millió volt.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) a múlt héten tette közzé, hogy a harmadik negyedévben a munkanélküliségi ráta 18,9 százalék volt. A második negyedében 20 százalékos, az első három hónapban 21 százalékos munkanélküliségi rátát állapított meg a hivatal.

Tavaly rekordmértékben, 23,7-ről, 20,9 százalékra csökkent a munkanélküliség Spanyolországban.

(Forrás: MTI)