Jump to content

18 évesnél fiatalabb nem lehetne közmunkás

2016. 10. 17. 09:36

A kormány a jelenlegi 16 évről 18 évre emelné fel a közmunkások alsó korhatárát, továbbá megszüntetné a foglalkoztatási szövetkezeteket.

A foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító tervezet egyik pontja a közmunkások alsó korhatárának a megemelése. Az indoklás szerint ez azért szükséges, mivela fiatalok az iskola befejezése helyett közmunkásnak állnak,holott a munka világába a képzésen keresztül vezet az út.

A másik - szélesebb körben - jelentősnek mondható módosítás a jövő év első napjától megszünteti a foglakoztatási szövetkezeteket. A szövetkezeti törvény ezeket a szociális szövetkezetek speciális változataként definiálja. Ilyet alapítani legalább 500 magánszeméllyel és egy országos nemzetiségi - például roma - önkormányzat bevonásával lehet.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy ezek a szövetkezetek - az alacsonyabb közteherre hivatkozva - azzal keresték meg a munkaadókat, hogy a munkavállalóikat léptessék be a szövetkezetbe és attól kölcsönözzék vissza a dolgozókat.

Ez a lehetőség szűnik meg ez év utolsó napján. Egy kiskapu azért marad: amennyiben a kölcsönzési szerződés ettől később jár le, akkor a foglakoztatási szövetkezettel fennálló munkaviszony ez utóbbi időpontban szűnik meg.

(Forrás: napi.hu)