Jump to content

Az Európai Bizottság ajánlásokat tett közzé a 2050-ig elérni kívánt klímacélok megvalósításához

2019. 11. 29. 15:32

Az Európai Bizottság ajánlásokat tett közzé arról, miként kell átalakítani az Európai Unió energiaigényes iparágait ahhoz, hogy 2050-re meg lehessen valósítani a körforgásos és klímasemleges gazdaság megteremtésére irányuló uniós szintű célkitűzéseket - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Az ajánlások között olyan intézkedések szerepelnek, amelyek megfelelő piaci impulzusokat adhatnak az új beruházások vonzásához, és segíthetnek a vállalatoknak a klímasemlegesség eléréséhez szükséges költséghatékony megoldások megvalósításában.

Az egyes iparágak képviselőiből álló szakértői csoport bevonásával megfogalmazott ajánlások annak a jelentőségét is hangsúlyozzák, hogy az átalakulás méltányos módon történjen, hogy a munkavállalók a jövőben is használható készségekre tehessenek szert, valamint hogy a szóban forgó iparágakra épülő közösségek segítséget kapjanak az átálláshoz.

Azt közölték, piacot kell teremteni a klímasemleges és körforgásos gazdaságból származó termékeknek, például átgondoltabb közbeszerzések révén, fenntartható termékek és szolgáltatások választásával. Azt is hangsúlyozzák, hogy segíteni kell a fogyasztókat abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak.

A bizottság álláspontja szerint nagy volumenű kísérleti projekteket kell kidolgozni a tiszta technológiával kapcsolatban annak érdekében, hogy eredményeik a piacon is megjelenhessenek. A projekteket uniós forrásokkal kell támogatni, valamint meg kell könnyíteni a magánfinanszírozáshoz való hozzáférésüket.

Meg kell kezdeni az átállást az alternatív, klímasemleges energia- és nyersanyagforrásokra. Ehhez világviszonylatban is versenyképes árakon kell hozzáférhetővé és elérhetővé tenni azokat, fel kell térképezni az energetikai infrastruktúrát és ellátást, és szem előtt kell tartani az energiahatékonyság elsődlegességének elvét.

Az uniós bizottság emellett javaslatot tett egy ipari átalakulással foglalkozó megfigyelőközpont létrehozására, amely nyomon követi az ipar által a klímasemlegesség felé tett lépéseket, valamint iránymutatással szolgál az érintetteknek.

Az Európai Bizottság 2020 elején fogja bemutatni az ajánlásokat a tagállamoknak, az EU Versenyképességi Tanácsának és az Európai Parlamentnek.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)