Jump to content

Greentech az élhetőbb jövőért

2018. 11. 01. 15:49

A klímaváltozás kihívásaira megoldást kínáló magyar vállalkozások jelentkezését várja a Climate-KIC inkubációs programja, amely az unió legfőbb éghajlatváltozással kapcsolatos innovációs kezdeményezése.

A Tudás- és Innovációs Közösséget (Knowledge and Innovation Community – KIC) az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2010-ben alapította.

Az innovátorok válasza a klímaváltozásra

Az idei nyár extrém időjárási és természeti jelenségekben bővelkedett. Görögországtól kezdve Nagy-Britannián át egészen Kaliforniáig több helyen hatalmas erdőtüzek tomboltak, Japánban soha nem tapasztalt hőség volt.

A Climate-KIC programjában olyan startupötleteket keresnek, amelyek technológiai és üzleti megoldásokat kínálnak a klímaváltozásból eredő kihívásokra. A greentech kezdeményezés keretein belül mindeddig 450 millió euró külső forrás talált gazdára. Az akcelerátorprogramban Európában több mint 1000, Magyarországon pedig több mint 130 inkubált startup vett már részt.

Mentorként a KPMG is beszáll a versenybe

A programban a startupok az anyagi finanszírozás mellett szakmai és üzleti támogatással is fejleszthetik cégüket. Ezúttal a KPMG is hozzájárul a résztvevők sikeres üzleti fejlődéséhez.

A könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó szakértőknek köszönhetően a startupperek olyan tanácsokat kaphatnak, mint más multinacionális vállalatok. A tanácsadó cég pedig olyan partnerekkel dolgozhat együtt, akik ötleteiben a környezeti- és társadalmi fenntarthatóság, valamint az innováció találkozik. A háromlépcsős folyamat teret ad az üzleti modell kialakítására, a piac működésének megismerésére, és segít felkészülni a befektetői megkeresésekre.

A SLUSH versenyre is eljuthatnak a legjobbak

A program végére a legjobb startupok 40 ezer eurónyi támogatásban részesülnek, a további kiválasztott csapatok pedig kisebb összegű, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Emellett a kiválasztottak részt vehetnek a Helsinkiben megrendezésre kerülő Climate-KIC Venture Competition rendezvényén.

SLUSH-on a tavalyi évben több mint 2600 induló startup, 1600 befektető és 130 országból több mint 600 újságíró gyűlt össze. A Venture Competition 2017-es nyertese a magyar TrucksOnTheMap csapata volt.

Ahogyan korábban, ezúttal sem jelent problémát a jelentkezésnél, ha valaki elakadt az ötletfázisban, ahogyan az sem kizáró ok, ha már prototípussal rendelkezik, vagy elkészítette üzleti tervét. A programban bármilyen fázisban lévő startupok jelentkezését várják, a határidő: 2018. szeptember 23.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)