Jump to content

Nem várható gyors visszapattanás az olajpiacon

2020. 05. 03. 19:07

Mínusz 40,32 dollár – ilyen mélységbe is süllyedt április 20-án az amerikai típusú WTI-olaj ára, miután senki sem akarja fizikailag átvenni az olajat, a helyi tárolók gyors telítődésétől félve egyszerűen nem tudnak a vevők mit kezdeni a fekete arannyal.

Az északi-tengeri Brent típusú után a második legjelentősebb olajfajta negatív ára azt jelentette, az eladó fizetett azért, hogy a vásárló átvegye tőle az olajat. Erre korábban még soha nem volt példa a történelemben. Pár nappal később ismét pozitívba fordult a termék ára, április végén 13-15 dollárt is adtak érte.Azonban ez még mindig jóval elmarad a tavalyi 50-60 dolláros árhoz képest.

Az árzuhanás egyik oka a kereslet drámai visszaesése 

Az Európában irányadó, Brent típusú kőolaj hordónkénti ára nem fordult negatív tartományba, ám az is történelmi mélységbe zuhant: április végén 19 dolláron jegyezték.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az M1 Summa című műsorában elmondta,  az árzuhanás egyik oka a kereslet drámai visszaesése volt.

Ez elsősorban a koronavírusnak köszönhető, hiszen számos ágazatban, például teljes leállás volt, ilyen akár a repülőgép-forgalom, akik hagyományosan elég sok üzemanyagot fogyasztanak, de akár az ipari területen, a szállítás területén is nagy csökkenés volt. Összességében a kereslet az egyes becslések szerint akár 20-25 millió hordóval naponta csökkenhetett. Ez körülbelül a piacnak is a 20-25 százalékát teszi ki –  fejtette ki az elemző.

„A keresleti mellett a kínálati probléma is közrejátszik az olajár zuhanásában” – teszi hozzá a Portfolio elemzője. Bosnyák Zsolt szerint ez abból fakad, hogy a március 6-i, bécsi OPEC-ülésen Szaúd-Arábia napi 1,5 millió hordós termeléscsökkentést javasolt az exportálóknak. Azonban Oroszország kihátrált az egyezségből.

Szaúd-Arábia és Oroszország miután nem tudott megegyezni a március 6-i OPEC ülésen, azután elárasztották kőolajjal a világ piacát. Tehát nem elég, hogy a keresleti oldal drámaian összeesett, a kínálati oldal is nagymértékben megnőtt, és ennek következtében alakult ki ez a hatalmas túlkínálat az olajpiacon, ami a végére negatív olajárakat eredményezett.

Fizikailag beteltek az oklahomai tárolókapacitások

Felvetődhet ugyanakkor a kérdés, hogy miért nem tárolják addig a nyersanyagot, ameddig ismét pozitív tartományba kerül a WTI típusú olaj ára? Bosnyák Zsolt szerint azért nem, mert fizikailag beteltek az oklahomai tárolókapacitások.

„Alapvetően úgy működik ott a piac, hogyha a kereskedők nem szállnak ki időben a kontraktusból, akkor fizikai leszállítás van. Mivel elfogyott az összes tárolói kapacitás, ezért konkrétan, akinek volt vételi kontraktusa, kénytelen volt megszabadulni még negatív áron is, hiszen nem tudta volna hogyan átvenni azt az olajat fizikailag. Ezért egyfajta pánik alakult ki a piacon a fizikai szállítás miatt” – részletezte az elemző.

Hozzátette, ha tartósan alacsony marad az olaj ára, az mindegyik termelőországnak súlyos károkat okoz.

A legnagyobbat talán az Egyesült Államoknak az olajszektora bukja, tehát a palaolajszektor. Nekik nagyságrendileg 40 és 50 dollár között van a termelési költségük. Bár Szaúd-Arábia nagyon olcsón termel, nagyságrendileg három dollárért tud egy hordó olajat előállítani.

Tehát a jelenlegi 15 dolláros olajáron még így is nyereséget tud realizálni, azonban költségvetésének az egyensúlya  80 dollár körül van, így hatalmas költségvetési hiány lesz Szaúd-Arábiában is, amennyiben ilyen alacsony szinten maradnak az olajárak.

A folyamatoknak egyedül az autósok örülnek. Magyarországon, április végén a benzin ára 289, míg a gázolajé 319 forint volt.  Benzint legutóbb 2016. február végén vásárolhattunk 300 forintnál kevesebbért, és ez egy ideig most így is maradhat. Németh Dávid szerint ugyanis nem várható gyors visszapattanás az olajpiacon.

A kínálat változni fog, hiszen közben megállapodtak az olajkitermelő-országok egy csökkentésben, amit május 1-től elkezdenek végrehajtani. Ezáltal a túlkínálat egy kicsit elkezd csökkenni. Ugyanakkor vannak olyan kitermelőországok, amelyek masszívan, negatív hozammal tudják felszínre hozni az olajat.

Kérdés, hogy a kereslet hogyan tud magára találni, ami attól is függ, hogy a gazdaságok hogyan nyitnak újra. Egyelőre úgy tűnik, hogy a következő hónapokban még túlkínálatos lesz az olajpiac.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)