Jump to content

Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme áprilisban az euróövezetben

2020. 04. 30. 22:29

A vártnál kevésbé, de így is három és fél éve nem látott alacsony szintre lassult a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az euróövezetben áprilisban az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) gyorsbecslése szerint.

A csütörtökön közzétett előzetes adatok szerint áprilisban 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, amely 2016 szeptembere óta a leggyengébb érték.

Elemzők még alacsonyabb adatra, 0,1 százalékos növekedésre számítottak, miután márciusban 0,7, februárban 1,2, januárban pedig 1,4 százalékos emelkedést mértek.

Áprilisban az energiaárak húzták lefelé az euróövezeti inflációt. Éves összevetésben 9,6 százalékkal csökkentek az energiaárak a márciusi 4,5 százalékos mínusz után. Az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek ára 3,6 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 1,2 százalékkal nőtt áprilisban.

Az energiaárakat nem számolva 1,5 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,9 százalékkal nőtt. Elemzők 0,7 százalékos maginflációra számítottak a márciusi 1,0 százalék után.

Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben áprilisban. Az energiaárakat nem számolva 0,9 százalékos volt a növekedés, az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat sem tartalmazó maginfláció pedig 0,8 százalékkal nőtt.

A végleges adatsort május 20-án hozza nyilvánosságra az Eurostat.

Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Tavaly egy hónapban sem érte el a 2 százalékot a fogyasztói árak éves összevetésű emelkedésének üteme, a legmagasabb értéket, 1,7 százalékot áprilisban mérték. Legutóbb 2018 októberében állt 2 százalék fölött az éves infláció az euróövezetben.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)