Jump to content

KSH: februárban 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

2020. 04. 15. 16:37

Februárban az ipari termelés 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munka- és szökőnaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,7 százalékkal emelkedett - erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a múlt kedden közölt előzetes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Megjegyezték, hogy a koronavírus-járvány hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett.

Az összes értékesítés folyó áron számolt értéke 10,2 százalékkal meghaladta a termelést, a különbséget a rendelkezésre álló készletek fedezhették.

Az ipari export volumene 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A járműgyártás kivitele a januári 6,5 százalék után februárban is 6,0 százalékkal nőtt, a számítógép, elektronikai, optikai termék exportjának növekedési üteme az előző havi 9,9 százalékról 13,5 százalékkal emelkedett. A villamosberendezések exportja 27,1 százalékkal, a gyógyszerexport a januári 8,3 százalékos visszaesés után februárban 13,2 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerek kivitele 9,3 százalékkal haladta meg a tavaly februárit az előző havi 7,0 százalék után.

A forint árfolyama egy év alatt az euróval szemben 6,1 százalékkal (19,41 forinttal), a dollárhoz képest 10,4 százalékkal (29,01 forinttal) gyengült.

Az ipar belföldi értékesítése 0,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3 százalékkal nőtt, az energia termelő ágazatoké 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A járműgyártás belföldi eladásai a januári 2,6 százalék után februárban is 2,1 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, a számítástechnikai, elektronikai és optikai termékek eladása viszont a januári szerény 0,9 százalék után 12,5 százalékkal megugrott. Az élelmiszereladások 10,9 százalékkal, a gyógyszereké 20,5 százalékkal szárnyalt.

Ami a termelés volumenét illeti, a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 32 százalékát képviselő járműgyártásban lassult a növekedés üteme: a kibocsátás februárban 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 10,6 százalék után. A közúti gépjármű gyártásának volumene 5,9, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 4,5 százalékkal emelkedett.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,6 százalékkal emelkedett az előző havi 8,4 százalék után. A jelentős súlyú elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 25 százalékkal bővült. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, éppen megduplázva a januári 5,3 százalékos ütemet. A külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően legnagyobb mértékben, 23,3 százalékkal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása bővült.

Az év első két hónapjában 3,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 5,2 százalékkal nőtt, míg a 35 százalékot képviselő belföldi értékesítésé 2,6 százalékkal csökkent.

Az élelmiszeripar január-februári kibocsátása 7,9 százalékkal, a járműiparé 7,6 százalékkal, a számítástechnika és elektronika termékek gyártása 11,5 százalékkal haladta meg a tavalyi első két hónapét.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)