Jump to content

Szén-dioxiddal táplálkozó baktériumot állítottak elő

2019. 12. 09. 21:58

A tudósok állítják, hogy a szén-dioxiddal táplálkozó és azt környezetbarát bioüzemanyaggá alakító, ember által létrehozott baktérium segíthet az éghajlatváltozás megállításában.

A cukor helyett szén-dioxiddal táplálkozó baktériumok a jövőben bioüzemanyagok előállítására használhatók majd fel – írja a Daily Mail.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatói úgy állították össze az Escherichia coli baktérium új faját, hogy a szén-dioxidot saját energiává alakítsa, miközben üzemanyagként felhasználható biomasszát képez.

Az Escherichia coli baktérium több faját is használják már bioüzemanyagok előállítására, ám ezek általában cukorral táplálkoznak – ami nem megújuló energiaforrás.

Különböző gének hozzáadásával jutottak hozzá egy olyan enzimhez, amely átalakítja a szén-dioxidot az E. coli genomjában, valamint olyan gének eltávolításával, melyeket a baktérium a cukor metabolizmusára használt fel, a csapat meg tudta változtatni a baktériumnál túléléshez szükséges táplálékforrást.

Annak bizonyítására, hogy már valóban nincs szükségük cukorra a túléléshez, a tudósok 200 napig a laboratóriumban hagyták a baktériumokat. Ezt követően azt tapasztalták, hogy a mikrobák sikeresen kifejlődtek, és cukor nélkül is növekedtek.

Az áttörés nem jelent azonnali megoldást

Az áttörés megtörtént, azonban további munkára lesz szükség a baktériumok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére, mivel a szaporodási folyamat során jelenleg több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit fogyasztanak.

A módosított E. coli a jövőben más vegyi anyagok létrehozására is felhasználható lehet, például az acél- vagy betonipar melléktermékeként előállított szén-dioxidot cukorbetegek inzulinjának előállítására fordíthatják.

A Newcastle Egyetemen professzora, Frank Sargent szerint a technológiának végtelen felhasználási lehetőségei lehetnek: Az ilyen típusú irányított evolúció már Nobel-díjas tudománytípus, és ez egy fantasztikus példa arra, hogy miért.

Messze még a cél a bioüzemanyagoknál

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint a hagyományos szállító bioüzemanyagok mennyisége mindössze négy százalékkal nőtt 2017-ben, amivel elérte a 83 millió tonna (143 milliárd liter) kőolaj-egyenértéket, míg az átlagos termelési növekedésüket évi 2,5 százalékra becsülik a 2018-tól 2022-ig tartó ötéves időszakban.

Az ügynökség szerint a 2030-ra megjelölt 295 millió tonna kőolaj-egyenérték eléréséhez a bioüzemanyag-használatnak több mint háromszorosára kell emelkednie a következő húsz évben. Ezt a fejlett bioüzemanyagok előállításának költségcsökkentésével, a széles körű fenntarthatóság irányításával, illetve a légi és a tengeri járművek terén a bioüzemanyagok elterjedtebb használatával szeretnék elérni.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)