Jump to content

Magyarországon a legolcsóbb a gáz, az áram pedig a második legolcsóbb az EU-ban

2019. 11. 26. 15:28

Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz ára az Európai Unió 28 tagországa közül, az áram ára pedig a második legolcsóbb - írta az Origo kedden, az Eurostat legújabb adatai alapján.

A hírportál kiemelte: a magyar eredményekben óriási szerepet játszott az, hogy az Orbán-kormány 2012 végén meghirdette a rezsicsökkentés politikáját.

A cikk szerint 2019 első félévében az Európai Unióban Magyarországon és Romániában voltak a legolcsóbbak a lakossági földgázárak. Az elmúlt fél évben 2018 hasonló időszakához képest a legnagyobb gázáremelés Bulgáriában (18,3 százalék), Lettországban (15,8 százalék) és Észtországban (14,2 százalék) volt. Ezzel szemben Dániában (-1,7 százalék), Magyarországon (-1,6 százalék) és Ausztriában (-1,3 százalék) csökkentek az árak.

Az áram ára csak Bulgáriában olcsóbb, mint Magyarországon. Az unió országai közül Németországban a legdrágább az elektromos energia. A legnagyobb áramáremelés az idei első fél évben Hollandiában volt, ahol több mint 20 százalékkal emelkedett az ár a lakosság számára.

A hat éve tartó rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar lakossági fogyasztók körében a korábbi elmaradások 46 százalékára csökkent a közműtartozások összege, a kikapcsolt lakossági fogyasztók száma pedig 57 százalékkal mérséklődött. A családok 1446,4 milliárd forintot takarítottak meg a rezsiköltségeiken a legutóbbi ismert összesítés szerint - olvasható a portálon.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)