Jump to content

Rekordot dönt idén az okosmérők forgalmazása

2018. 11. 29. 15:42

A Berg Insight tanulmánya szerint 2018-ban az intelligens energiamérők éves forgalma az eddigi legmagasabb szintet éri el Európában. 31,3 millió darab értékesítését várják a szakemberek.

Az intelligens villanyórákból tavaly 22,2 millió darabot adta el, az idei adatok ezt 16 százalékkal múlják felül. A gázfogyasztást mérők esetében az értékesítés a tavalyi 9,1 millió darab után 9 százalékkal emelkedhet. Az elemzők szerint a fejlődés a következő két évben is töretlenül folytatódik, köszönhetően a több országban is látható nagy mértékű terjeszkedésnek.

Tobias Ryberg, a cég vezető elemzője szerint Európában már a 2017-es év is az okosmérés (smart metering) elfogadottabbá válásáról szólt. A számok azt mutatják, hogy Franciaországban mind az új típusú áramfogyasztást mérő, mind a gázfogyasztást mérő készülékek eladása nőtt. Olaszországban idén a gázórák és a második generációs villanyórák elterjedése párhuzamosan történik. Ez a folyamat Spanyolországban és Norvégiában gyakorlatilag lezajlott, Litvánia pedig – utolsóként – bejelentette, hogy az ország elkezdi kiépíteni okosmérő-hálózatát - írja az m2mzona.hu

Nagyarányú fejlődést regisztráltak az Egyesült Királyságban és a Benelux államokban is. Hollandia után Belgium is ellátja a lakosságot az intelligens eszközökkel, és a beszámoló szerint elsőként Flandriára koncentrálnak.

Németországban ugyanakkor csak kisebb előrelépés történt ezen a téren. Az ország egyelőre a nagyfogyasztóknak is csak egy részét szerelte fel a technológiával. A bővülésnek gátat szab ugyanis, hogy nem áll rendelkezésre elég hitelesített, okosmérőhöz való kiegészítő készülék. Az első hullámban annak az 5,5 millió német fogyasztónak az otthonát szerelnék fel a készülékekkel, akik évente legalább 6000 kWh áramot használnak, vagy napenergiából származó energiát töltenek vissza a hálózatba - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: moderneroforrasok.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)