Jump to content

Elektromos járművek és töltőhálózat tesztelésére indul kísérleti projekt Veszprémben

2018. 09. 18. 13:21

Elektromos járművek és töltőhálózat tesztelésére, valamint későbbi piaci bevezetésére indul kísérleti projekt Veszprémben - közölték a rendszer fejlesztői és üzemeltetői hétfőn Veszprémben sajtótájékoztatón.

Csapó Balázs, a rendszert fejlesztő Servo Movement ügyvezetője elmondta: a projekt minden eleme kísérleti fázisban van, szeptember 17-től egy hónapon át ingyenes tesztüzemben kezd működni az elektromos hálózati elérések közösségi megosztása Veszprémben. Tesztelőik elektromos járművekkel - kerékpárokkal, kismotorokkal és rollerral - járják majd a várost, amelyekben az internetre kötött fedélzeti egységekkel kapnak visszajelzéseket a használatról.

Az ügyvezető üzleti modelljükről szólva azt mondta: a későbbiekben terveik szerint "nagyon kis összegért" lehetne használni a bővíthető töltőhálózatot, amelyek bevétele az elektromos hálózatot megosztók, az üzemeltetők és a rendszer fejlesztői közt oszlana meg.

Csapó Balázs elmondta: kezdeményezésük a globális piacra tervezett megoldás, a projektben svájci befektető vesz részt. Hozzátette: tapasztalataikat Kínában szerezték, ahol sok elektromos jármű közlekedik.

Temesvári Balázs, az üzemeltető Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, fontosnak érzik az innovatív kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a város és a térség élhetőségének javításához. Veszprémben hét helyszínen érhetők el töltőpontok, illetve Balatonalmádi központjába is tervben van egy kiépítése, amelyek a tesztüzem alatt ingyenesen hozzáférhetők, és az elektromos járművek mellett telefonok, laptopok töltésére is alkalmasak.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a kezdeményezést méltatva azt mondta: a környezetbarát közlekedési módok elterjedése illeszkedik a város környezettudatos vállalásaiban foglalt célkitűzéseihez.

(Forrás: MTI | kép: dorogimedence.hu)