Jump to content

Húsz ország vesz részt az idei Nemzetközi Zöldág Fesztiválon

2017. 11. 21. 15:30

Idén húsz ország képviselteti magát a Nemzetközi Zöldág Fesztiválon, amely péntektől december 14-ig tart a Klebelsberg Kultúrkúriában.

A fesztivál egy nemzetközi öko-design divatbemutatóval veszi kezdetét, amelyen a dán, a kubai nagykövetség és az Afrika Alapítvány jóvoltából természetes vagy újrahasznosított alapanyagokból készült kollekciók vonulnak fel. Az esten bemutatkozik a magyar Eco-Design Team bicikliküllőkből, csapágygolyókból "dörzsiszivacsdarabokból" álló kollekciója is, de a közönség a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum - Hagyományok Háza jóvoltából a magyar népi hagyomány "újrahasznosításából" született és hagyományos népművészeti technikákkal készített viseleteket is megismerheti - tájékoztatta a Kulturkúria az MTI-t.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan látogatható lesz a Nemzetközi Zöldág kiállítás, amelyen a környezettudatos művészet nemzetközi palettájáról öko-dizájn és "slow design" tárgyak mutatkoznak be, például az Észt Intézet részéről Eva Lisa Kubinyi tervezőművész Feltive elnevezésű, újrahasznosított rostokból készült kirakós játékai, az Eco-Design Team minimalizált energiafelhasználással, hulladék keletkezése nélkül készült egyedi alkotásai (kőzúzalék kaspó és kőzet-csapágygolyó ékszerek) vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jóvoltából Veszprémi Gabriella Mária kísérleti cipőkollekciója, amelyet bőr tárgyak kivitelezése során visszamaradó bőrök felhasználásával állított elő. 

A tárlat részét képezik továbbá a környezeti problémákra és a természet szépségeire érzékeny képzőművészeti alkotások, például a nemzetközi grafikai pályázatok díjazott munkái, illetve Kaprinay Éva Új-Zélandról érkezett fotói, továbbá számos üveg-, gyékényszobor.

A rendezvény részét képezik az Ifjúsági Fesztivál Napok, amelyeket december 6-án és 13-án tartanak. A két napon tárlatvezetések lesznek, de szerveznek előadásokat és kézműves foglalkozásokat, könyv és növény csere-berét, valamint interaktív és környezettudatos játékokat is. Az előadásokon szó lesz többek közt a fenntarthatóság gyakorlati lépéseiről, az öko-dizájn rendszeréről, a tudatos táplálkozásról vagy a slow design jelentőségéről, a kézműves programok között pedig lehetőség lesz környezettudatos selyemsálak, karácsonyi ajándékok és ünnepi dekorációk készítésére is.

(Forrás: MTI)