Jump to content

Globális piacokra tör a magyar fejlesztésű okostérkő

2017. 09. 03. 09:19

Egy középiskolai barátság, egy magyar fejlesztés és ambíciók a globális terjeszkedés felé: így foglalható össze az egyik legizgalmasabb hazai startup, a PLATIO története dióhéjban. Az Ilyés Miklós tájépítész, Sziszák Imre gépészmérnök és Cseh József vegyész- és villamosmérnök alkotta háromfős csapat fejlesztése logikus, magától értetődő és zseniális. Egy olyan térkőről van szó, amely energiát termel, újrahasznosított anyagból van, emellett pedig képes információt közvetíteni és kommunikálni.

Tökéletesen illeszkedik napjaink trendjébe, a smart, vagyis okos városi megoldások egyre szélesebb körű térhódításába. A csapat az indulása óta hét fősre bővült, mi pedig arról beszélgettünk Miklóssal és Imrével, hogyan lesz egy baráti társaságból professzionálisan működő és a nyugati piacra is utat találó cég, és milyen segítséget kaphat ehhez egy fiatal vállalkozás.

„Tájépítészként sok ezer négyzetméter térkövet terveztem be, ennek hatására kezdtem el gondolkozni azon, hogy a térkő helyett (hiszen a cementgyártás hatalmas szén-dioxid-kibocsátással jár) miért is ne lehetne olyan burkolatot választani, amely városi hulladékból készül” – tekint vissza Ilyés Miklós a kezdetekre.

„Ehhez csatlakoztak be a srácok, és hamar rájöttünk, hogy az építőanyag nagyon sok egyéb, például energiatermelő funkcióval egészíthető ki. Maga az ötlet 2015-ben született meg. Az első tervek, skiccek után a Design Terminál Smart City Lab mentorprogramjába való bekerülés adott lendületet a projektnek, amelynek köszönhetően féléves kifutással elkészülhetett a prototípus. A mentorálás és a kapcsolatépítésben való segítség következtében jelentek meg az első befektetőink is, maga a vállalkozás pedig 2016 elején indult el. Eredetileg FUTI néven futott a fejlesztésünk, de javasolták nekünk a névcserét – ezzel nagyon sokat izzadtunk, de végül megszületett a PLATIO elnevezés.”

De hogyan is működik a PLATIO térburkolat? Lényegében egy okostérkőnek nevezhetjük. Egy olyan térburkolati rendszerről van szó, amely kültéri felhasználásra készül újrahasznosított műanyagból. Az elemekben található nagyteljesítményű napelemcellák által megtermelt energiát a rendszer tárolja, és így az az elektromos hálózattól függetlenül képes kültéri elektromos eszközök vagy a rendszerbe integrált okoseszközök működtetésére. Az egységek kopórétege edzett üveg, amely rendkívüli mértékben áll ellen a nyomásnak, így teherbíró képessége hatalmas. Az elemek rendkívül egyszerűen, alépítmény nélkül lerakhatók, ugyanakkor csak egy speciális eszközzel cserélhetők, így a burkolat lopásbiztos. Normál esetben nincs szükség a karbantartására sem. Csúszásmentesítésére több megoldást is kínálnak a fejlesztők, bordázott felület vagy speciális bevonat formájában.

Budapesten már élőben is láthatunk PLATIO térburkolatból készült felületet, méghozzá a Városháza Park Pop Up Parkjában, ahol a Hello Wood által tervezett hullámos térbútorokba integrálták az energiatermelő felületet. Egy másik projekt Asztanában (Kazahsztán) valósult meg, ahol egy 80 négyzetméter felületű burkolat készült egy fenntartható városnegyed részeként, és az épületek megújuló forrásból származó energiával való ellátását segíti.

(Forrás: index.hu)