Jump to content

Akár 40 százalékkal csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását

2017. 08. 05. 11:47

Az Európai Unió szerdán közzétette az üvegházhatást okozó gázok 2030-ig történő csökkentésének terveit. Az északi gazdagabb országokra nehezedik nagyobb súly, hogy az EU elérje az ENSZ által meghatározott értékeket.

A 28 tagú Európai Unióból Svédországnak, Luxemburgnak, Finnországnak, Dániának, Németországnak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Ausztriának kell több mint negyven százalékkal csökkentenie a kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

A határidő erre 2030, ami megfelel az ENSZ által meghatározott határidőnek is. A megállapodást még tavaly decemberben kötötték Párizsban, most a tagállamoknak kell elfogadniuk azt, ahogyan a kvóták eloszlanak.

Az EU szerint rugalmas, fair és reális célokat tűztek ki a tagállamok felé, ezt Miguel Arias Canete, a klímáért felelős EU-biztos nyilatkozta. Van néhány ország, amelynél jelentős változásokat várnak, Németországnak és Luxemburgnak például 40 százalékkal kell a 2005-ös kibocsátási szint alá menni, Finnország és Dánia 39 százalékkal kell visszafogja a kibocsátást.

A kvótákat úgy állapították meg, hogy figyelembe vették az adott ország GDP-jét, a mezőgazdaság arányát a teljes gazdaságon belül. Az arányok így 0-40 százalék között mozognak. Bulgáriának például 0 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást, míg Luxemburgnak 40 százalékkal.

(Forrás: index.hu)