Egy friss felmérésből kiderült, Magyarországon évente fejenként 400 kilogramm hulladék keletkezik, aminek felét, vagyis,200 kilogrammot a bevásárlásainkból megmaradt, majd kidobott élelmiszer teszi ki.
Habár az étel könnyen lebomlik, ugyanakkor eközben nagymértékű üvegházhatású gáz, körülbelül évi 170 millió tonna szén-dioxid keletkezik.
Szakemberek szerint mindez elkerülhető lenne, ha előre megterveznénk a napi bevásárlást és igyekeznénk csak olyan és csak annyi élelmiszert vásárolni, amit tényleg meg is fogunk enni. A tudatos vásárlással ugyanis nem csak a környezetünket óvjuk, de spórolhatunk is vele.
A vásárlásaink 40%-a nem előre tervezett, sok esetben felesleges,írja az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség. Egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint itthon a lakosság átlagosan évente fél millió forintot költ élelmiszerekre, és ezek jelentős része, körülbelül 50 - 200 ezer forint értékű áru, a szemétben végzi. Mindeközben az sem elhanyagolható, hogy évi félmillió forintot költünk el ruhavásárlásra.