Jump to content

Évente több százezer forintot dobunk ki a szemétbe

2017. 08. 04. 09:39

Magyarországon évente 200 kilogramm élelmiszer hulladék képződik fejenként, amelynek jelentős része bevásárlásaink során keletkezik.

Egy friss felmérésből kiderült, Magyarországon évente fejenként 400 kilogramm hulladék keletkezik, aminek felét, vagyis,200 kilogrammot a bevásárlásainkból megmaradt, majd kidobott élelmiszer teszi ki.

Habár az étel könnyen lebomlik, ugyanakkor eközben nagymértékű üvegházhatású gáz, körülbelül évi 170 millió tonna szén-dioxid keletkezik.

Szakemberek szerint mindez elkerülhető lenne, ha előre megterveznénk a napi bevásárlást és igyekeznénk csak olyan és csak annyi élelmiszert vásárolni, amit tényleg meg is fogunk enni. A tudatos vásárlással ugyanis nem csak a környezetünket óvjuk, de spórolhatunk is vele.

A vásárlásaink 40%-a nem előre tervezett, sok esetben felesleges,írja az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség. Egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint itthon a lakosság átlagosan évente fél millió forintot költ élelmiszerekre, és ezek jelentős része, körülbelül 50 - 200 ezer forint értékű áru, a szemétben végzi. Mindeközben az sem elhanyagolható, hogy évi félmillió forintot költünk el ruhavásárlásra.

(Forrás: origo.hu)