Jump to content

Brutális rekordot produkált a napenergia az Egyesült Királyságban

2017. 06. 26. 11:09

Miközben idehaza a kormánypolitikai akaratnak megfelelően, energetikai értelemben "alig süt a nap" és "nem fúj a szél", a britek néhány év alatt eljutottak a rekordokig.

Május 26. egy szimplán szép, késő tavaszi napnak tűnt az Egyesült Királyságban - írja a Cleantechnica, gyorsan hozzátéve, hogy ez a langymeleg angol napsütés is elég volt arra, hogy megdőljön a szigetországban a napenergia rekord. Már másodszor ebben a hónapban. Az össznapenergia-termelés délben elérte a 8,7 gigawattos szintet, ami az áramfogasztási keresletnek majd a negyedét (24,3%) képes volt kielégíteni. Május elején 8,48 GW volt a rekord.

Az eredmény nem csak azért figyelemre méltó, mert bár az Egyesült Királyság északabbra van hazánktól, lám, mégis megéri ebbe az irányba is "figyelni", hanem mert a karbonsemleges energiaarány a naprekordos időszakban megközelítette a 60 százalékot a hálózatban Vagyis az ország villamos energia szükségletének több mint fele alacsony vagy nulla szén-dioxid kibocsátású termelőegységből (szél, nap, atom) származott.

(Forrás: cleantechnica.com)