Jump to content

Új VR-kamerarendszert mutatott be a Google

2017. 04. 20. 11:37

A Google bemutatta a VR-platformjához szánt második generációs kamerarendszert, a Yi Halót – írja az Engadget.

A Google két mutatta be a Jump nevű VR-platformját, amelyhez természetesen kell egy csomó kamera is, de a lelke a felhőalapú szoftver, amely a korábbi hosszadalmas manuális munka helyett automatikusan legózza össze a különálló kamerák felvételeit egyetlen 360 fokos képpé. A Jump szoftverét beépítő első kamerarendszert korábban a GoPróval közösen dobták piacra, ez volt az 16 kamerás Odyssey.

A második generáció a most bemutatott Yi Halo, amelyet a Google a Xiaomi által támogatott kínai GoPro-rivális, a Yi Technology segítségével gyárt. A rendszer 17 darab 4K felbontású kamerából áll: 16 néz körbe, egy pedig felfelé néz. Ezek együtt, a Jump szoftveres segítségével 8K felbontású végeredményt képesek előállítani 30 fps (képkocka/másodperc) mellett, míg 60 fps-sel 5,8K felbontás érhető el.

A beépített akku a gyártó ígérete szerint 100 órányi folyamatos forgatásra elég, de hálózatra is lehet dugni, illetve más gyártók akkujával is kompatibilis. Az egész rendszer mindössze 3,5 kilogrammos, ami fontos, hiszen a legtöbb mai profiknak szánt 360 fokos kamerarendszer egyik nagy hátránya éppen az, hogy nem elég mobilak. A Jump szoftverrel pár perc alatt össze lehet dobni egy nyers 360 fokos verziót, hogy már a forgatás helyszínén meg lehessen nézni, rendben van-e a felvétel.

A Yi Halo 16 999 dolláros (4,87 millió forintos) áron kapható, de mivel még mindig a VR elterjedésének kezdeti szakaszában vagyunk, a Google elindít egy Jump Start nevű programot is, amelyben több mint száz filmkészítő ingyen használhatja a projektjéhez a kamerarendszert és a hozzá tartozó Jump Assembler nevű szoftvert. Ha ön is ilyen projekten töri a fejét, de nincs 5 milliója kamerára, május 22-ig jelentkezhet.

A Google és a Yi a profiknak szánt rendszer mellett bejelentett egy szélesebb kocavideós közönségnek szánt kamerát is, ez a Yi 360 VR. Ennek csak 5,7K a felbontása 30 fps mellett, viszont jóval olcsóbb is: 399 dollárba, vagyis 115 ezer forintba fog kerülni.

(Forrás: theverge.com)