Jump to content

A Napra lehet nézni, de a német napszimulátorra nem

2017. 03. 31. 20:09

Március 23-án helyezték működésbe a Német Űrközpont (DLR) jülich-i kutatóbázisán a Föld legerősebb lámparendszerét, a Synlight névre keresztelt napszimulátort.

A háromszintes épületben elhelyezett berendezés 149 xenonlámpából áll, amik egy 14 méter magas és 16 méter széles állványon méhsejtszerűen helyezkednek el. A rövid ívlámpák összesen 350 kilowattos teljesítményt nyújtanak.

A belső lámpaernyők egy méter átmérőjűek, és mivel egy mindössze 20x20 centiméteres területre fókuszálnak, a nagyfokú koncentráció révén e területet tízezerszer több fény éri, mint amennyi napfény normális esetben érne egy ekkora felületet. Az elérhető legmagasabb hőmérséklet elérheti a 3000 Celsius-fokot.

Érdemes elmélyedni a német űrkutatási hivatal által kiadott képekben, mert korábban nem nagyon lehetett ehhez fogható szerkezetet látni.

Mindehhez elég komoly energia szükséges: négy óra üzemidő alatt annyi áramot használ fel a Synlight, mint egy négyfős háztartás egy év alatt. A meglehetősen nagy energiaigényű berendezést elsősorban környezetbarát repülőgép-üzemanyag előállításra használják majd: vízből akarnak hidrogént nyerni. (Hidrogént vízből eddig leginkább elektrolízissel állítottak elő, de a dihidrogén-monoxid molekulák hidrogénre és oxigénre való felbontásához nagy energiabefektetésre van szükség. Most a cél egy jóval hatékonyabb módszer kifejlesztése.) 

A 3,5 millió euróból megvalósult napszimulátorral teszteket is végeznek majd a kutatók a naperőművek hatékonyságának javítására és annak vizsgálatára, hogyan zajlanak az UV-sugárzás hatásainak kitett anyagok öregedési folyamatai.

(Forrás: index.hu)