Jump to content

Az EU jóváhagyta a paksi bővítést

2017. 03. 06. 13:55

Brüsszelben zöld utat kapott a magyar-orosz megállapodás.

Lezárult az utolsó nagy vizsgálat Brüsszelben a paksi atomerű bővítéséről - írja az Index.

Az Európai Unió ellenőrző testülete, az Európai Bizottság megállapította, hogy a beruházás pusztán piaci alapon nem valósítható meg, és állami támogatás is kell majd hozzá.

Az európai uniós versenyszabályok szerint nem lehet állami pénzből finanszírozni piacra szánt beruházást, nem lehet piaci alapon működő céget közpénzből előnyben részesíteni.

A Bizottság azonban hétfőn bejelentette, hogy a Paks II-nél elfogadják az állami támogatást, ha három feltétel teljesül. 

1. A Paks II. Zrt nem maradhat az MVM-csoportban, Paks II-nek önállónak kell maradnia. Azért is kell szétválasztani a két céget, hogy ne lehessen a hiányt az MVM-en belül szétteríteni, ha Paks II. veszteséges lenne.

2. Az ott termelt áramhoz mindenkinek egyenlő feltételekkel kell hozzáférnie, az új blokkokban termelt áram legalább 30 százalékát a tőzsdén kell majd eladni. „Az ezen felül megmaradó részt objektív, átlátható és diszkrimináció-mentes aukciókon kell értékesíteni.”

3. Ha nyereséges lesz, az üzemeltető cég nem forgathatja vissza a profitot további fejlesztésekbe, csak karbantartásra. Az orosz hitelt kell majd visszafizetni belőle. 

Ezzel gyakorlatilag az összes nagyobb akadály elhárult a mintegy 12 milliárd eurósra becsült bővítési projekt elől, amelyről Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014. január 14-én írt alá együttműködési megállapodást.

A brüsszeli jóváhagyás után a Paks 2 projektet ellenzők már csak abban bízhatnak, hogy a témában népszavazást tartanak. Az LMP március 2-án a paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó öt népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodának. A párt jelezte, ha a kérdéseiket elutasítják, akkor addig folytatják a munkájukat, amíg olyan kérdést nem találnak, amit átengednek a döntéshozók.

(Forrás: index.hu)