Jump to content

Saját magát tanítja kódolni a mesterséges intelligencia

2017. 02. 25. 09:35

A Microsoft és a Cambridge-i Egyetem kutatóinak közös rendszere, a DeepCoder egy speciális, önálló tanulásra képes mesterséges intelligencia. Alapvetően azért hozták létre, hogy olyan emberek is létrehozhassanak egyszerűbb programokat, akik amúgy nem értenek a kódoláshoz.

A DeepCoder egy programszintézis nevű eljárást használ: új programokat alkot már létező szoftverekből átemelt kódsorok segítségével. Miután feltöltöttek rá egy listát az inputokkal és outputokkal, a DeepCoder magától megtanulta, hogy rakja össze a végeredményhez szükséges kódrészleteket.

A fejlesztőknek (nem programozóknak!) ezután csak annyi dolguk van, hogy meghatározzák a végleges program paramétereit. A tényleges fejlesztést a mesterséges intelligencia fogja végezni. A DeepCoder ezenfelül – a gépi tanulás módszerével – további adatbázisokat szkennel végig, hogy a jövőben használható kódsorokat keressen.

A DeepCoderrel töredékmásodpercek alatt hozhatók létre működő programok. Ez nagy előny más, hasonló elven működő rendszerekhez képest, mivel azoknak percekig tart az összeollózott kódrészletek tesztelése. Mivel a DeepCoder hosszú távon megtanulja, hogy mi mivel és mire használható, a fejlesztési folyamat is gyorsabb lehet.

(Forrás: MTI)