Jump to content

A palaolaj alávághat az OPEC terveinek

2017. 01. 17. 12:21

Az amerikai palaolaj cégek felpörgették a kitermelést, így az OPEC-megállapodás ellenére is megtorpanhat az olajárak emelkedése.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 2016. november 30-i ülésén sikerült megállapodniuk a nagyobb olajkitermelőknek arról, hogy januártól visszafogják a termelésüket. A cél az volt, hogy az olajárakat így hajtsák feljebb. 

Az OPEC-tagok abban állapodtak meg, hogy a majdnem 34 millió hordó/napos kitermelést 1,2 millió hordóval csökkentik 2017 januárjától, ami a globális kitermelés körülbelül 1 százalékának felel meg.

Nehezen jött össze a megállapodás

A megállapodás nagyon nehezen született meg, ennek megfelelően sokkal differenciáltabb is, mint a korábbi OPEC döntések. Viszont a megállapodáshoz csatlakozott több nem OPEC-tag is, amelyek további 600 ezer hordós csökkentést helyeztek kilátásba – Oroszország például 300 ezer hordós csökkentést vállalt. Tehát a megállapodások értelmébenösszesen napi 1,8 millió hordóval csökken az olajkitermelés.

Az árak meg is indultak szépen fölfelé: az északi-tengeri Brent, illetve a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára is stabilan 50 dollár fölé ment, sőt, a Brent ára már az 55 dollárt is átlépte. Ugyanakkor nagyon úgy fest, hogy az OPEC-megállapodás hatása hamarosan kifulladhat.

Palaolaj-termelők vs OPEC

Ugyanis az Egyesült Államokban a JP Morgan szerint a palaolaj-kitermelő cégek felpörgették a kitermelést. Scott Darling, a befektetési bank elemzője szerint ennek az év második felében lehet komoly hatása.

Csütörtök délelőtt a WTI olajfajta ára 53 dollár, míg a Brent ára 56 dollár körül mozgott – ezek az árak mind 50 dollár alatt voltak az OPEC-megállapodás előtt. A szakértő szerint

  • ha 50 dollár körül maradnak az árak, akkor 2017 második felében napi 200 ezer hordóval emelkedhet az amerikai palaolaj-kitermelés, míg 
  • ha az árak 60 dollár fölé mennek, akkor ez az ugrás már 600 ezer hordós lehet.

Scott Darling szerint ha még ennél is magasabbak lesznek az olajárak, akkor az amerikai palaolaj-cégek akár 1 millió hordóval is növelhetik a kitermelést, derült ki a CNBC összeállításából.

Minél több olajat pumpál így a világpiacra az Egyesült Államok, azzal az olajárakat lefelé tolja. A JPMorgan mindenesetre 2017 egészére nézve átlagosan 58 dolláros olajárat valószínűsít (Brent olajfajta), míg az utolsó negyedévre – éppen a felpörgő palaolaj-kitermelés miatt – már csak 55 dolláros olajárat vár.

(Forrás: cnbc.com)